För att lasta av alla delar har en stor lyftkran lejts in, vilken kan lyfta 80 ton.
Maskinen har specialtillverkats i Italien och körs med lastbilar till Mariannelund..
När maskinen är installerad kommer den vara 30 meter lång, cirka tre meter hög och åtta meter bred. Maskinen kommer att användas för att tillverka fönsterkomponenter till Leiabs fönster och fönsterdörrar.
– Det kommer ta en dryg vecka att lasta av den. Sedan kommer det krävas 4–6 personer från leverantören på heltid under fem veckor innan allt är på plats och vi kan trycka på strömknappen. Sedan ska vi köra in den men vi har testkört den innan i Italien, säger Leiabs vd Johan Pettersson.
– Den största oron är inte om maskinen fungerar utan att den plockas ner, att den transporteras och sedan ska lastas av, säger han när kranbilen lyfter ner den första delen från lastbilen och mot fabrikens port.
Leiab har sedan våren 2017 satsat drygt 50 miljoner kronor för att fabriken ska kunna fördubbla sin produktionskapacitet. För knappt ett år sedan invigdes bland annat en ny fabrikslokal på 2 200 kvadratmeter. I de lokalerna har företaget installerat ett nytt måleri. Maskinen som nu håller på att installeras blir den sista delen i mångmiljoninvesteringen.
– Leiab tillverkar för närvarade 50 000 fönster per år och vi siktar mot att kunna tillverka 100 000 fönster per år. Om några månader är vi redo att kunna göra det, säger han.
En kraftig produktionsökning innebär också en förstärkning på personalsidan.
– Vi behöver rekrytera 50–70 personer för att det ska vara möjligt att tillverka 100 000 fönster per år. Vi kommer att genomföra rekryteringar i takt med att vi ökar försäljningen och produktionsvolymen. Vi planerar att ta många små steg i taget och öka successivt, säger han.
För närvarande arbetar 148 anställda i företaget. I akt med att antalet anställda ökar, planeras för fler och större personalutrymmen. Även fler p-platser finns med i beräkningen.
Konjunkturen kan dock givetvis påverka och Johan Pettersson säger att man har respekt för den.
– Vi ser att det byggs mindre och att det är svårare att få in orders. Men vi har nya produkter som vi tror det finns ett stort behov av på marknaden.