Kämpar för att hålla blodbanken full

Det har varit en ovanligt tuff vår att hålla regionens blodbank påfylld. De senaste två veckorna har dock situationen lyckligtvis stabiliserats. Regionen välkomnar fler som vill rädda liv genom att lämna blod. I länet finns en blodbuss som bland annat besöker Mariannelund.

Jonna Tunling, biomedicinsk analytiker, arbetar på blodcentralen på Länssjukhuset Ryhov och tappar en givare på blod.

Jonna Tunling, biomedicinsk analytiker, arbetar på blodcentralen på Länssjukhuset Ryhov och tappar en givare på blod.

Foto: Lii Almän/Region Jönköpings län

Mariannelund2018-06-08 21:04

I vanliga fall brukar blodbanken hålla en god nivå men i vår har läget varit tuffare än vanligt.

– Vi har väldigt sällan blodbrist och normalt sett brukar vi ha en bra balans, säger Madelaine Andersson, områdeschef på blodcentralen.

I vår har det dock sett annorlunda ut. Blodlagren på länets sjukhus har sinat och för vissa blodgrupper har det periodvis varit mycket låga nivåer.

Orsaken har varit den långa influensaperioden, då många blodgivare varit sjuka. Och då har de helt enkelt inte fått lämna blod. Sedan slog pollensäsongen till och hindrade ett antal blodgivare som har kraftiga besvär.

Många röda helgdagar under våren har också gjort sitt till att antalet tappningstillfällen har minskat för länets trogna blodgivare.

De olika faktorerna har tillsammans skapat ett bekymmersamt läge.

Blodet är en färskvara då blodenheterna håller i sex veckor.

Kallelser har gått ut till blodgivare som är inskrivna på blodcentralen.

– Vi har jobbat hårt för att få upp nivåerna och har kallat extra blodgivare för att få blod. Det är jätteviktigt att vi har blod i våra lager. Vi har tre akutsjukhus i länet, vi behöver blod vid akuta händelser och kirurgiska ingrepp men också till våra patienter som har kroniska sjukdomar och behöver transfusioner för att överleva. Varje blodpåse räddar liv, säger Madelaine Andersson.

Strävan har lyckats och de senaste två veckorna har situationen vänt även om det finns blodtyper man behöver än mer av.

I dag finns cirka 8 500 blodgivare i Jönköpings län som regelbundet lämnar blod.

Kvinnor får lämna tre gånger per år och män fyra gånger per år. Orsaken är att männen har lättare att hålla sina järnnivåer. Mellan 11 000 till 12 000 enheter blod används varje år i regionen.

Det finns inte bara möjlighet att lämna blod vid sjukhusen. Regionen har även en så kallad blodbuss som turnerar runt om i länet, däribland då och då till Mariannelund.

På torsdag då den "internationella blodgivardagen" infaller finns bussen i Vetlanda och de som är aktuella blodgivare den dagen, kommer att "firas" lite extra vid fikat.

– Framförallt anordnas dagen för att uppmärksamma alla våra fantastiska hjältar som lämnar blod och att våra sjukhus alltid behöver nytt blod, säger Madelaine Andersson.

Madelaine Andersson, områdeschef på blodcentralen hoppas på fler blodgivare.
Madelaine Andersson, områdeschef på blodcentralen hoppas på fler blodgivare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om