Kvinna klädde av sig och svingade yxa – minns inte att det hänt

Grannarna såg den drogpåverkade kvinnan springa runt naken, göra oväsen och svinga en yxa. Själv säger hon att hon inte minns att det hänt. Nu har hon dömts till ett halvårs fängelse.

En drogpåverkad kvinna bar yxa på allmän plats i Mariannelund. Nu har hon dömts till fängelse.

En drogpåverkad kvinna bar yxa på allmän plats i Mariannelund. Nu har hon dömts till fängelse.

Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Mariannelund2024-09-06 19:30

Den var i september i fjol som flera personer reagerade på oväsen (gap och skrik) i ett område i Mariannelund. När de tittade ut för att undersöka vad det var frågan om lade de märke till en kvinna i 50-årsåldern, till synes drogpåverkad, som verkade vara i bråk med en annan person.

Till en början ska kvinnan enligt ett vittne ha burit ett järnrör som tillhygge. En bit in i tjafset ska händelseförloppet ha tagit en vändning, då kvinnan klätt av sig naken och sprungit runt mellan husen, för att sedan klä på sig igen och gå och hämta en yxa.

Ett annat vittne säger i förhör att kvinnan var naken även när hon bar yxan.

Hursomhelst anses det klarlagt att kvinnan burit en yxa på allmän plats "trots att det inte var befogat". Åklagaren har också gjort bedömningen att yxan var tänkt att användas som vapen.

Kvinnan själv säger sig inte ha något minne av händelsen, och kan därför varken erkänna eller neka till brott mot knivlagen. Hon medger dock att hon har ägt ett antal yxor genom åren, och säger att hon ibland har med en när hon ska ut i skogen för att kunna hugga ved. Angående nakenheten säger hon att hon ibland klär av sig eftersom kläderna "känns konstigt mot kroppen", men att hon slutat gå ut naken.

Som vittnena misstänkt var kvinnan påverkad av narkotika vid tillfället. Nu har hon dömts i Eksjö tingsrätt till sex månaders fängelse för grovt brott mot knivlagen samt ringa narkotikabrott. Det sistnämnda erkänner hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!