Landshövdingen invigde luftslott

Det hann inte bli riktigt klart, konstprojektet "Luftslottet", innan det invigdes. Men invigdes gjorde det trots allt under tisdagen.

Chun Lee Wang Curt, Helena Jonsson och Anna Mellergård.

Chun Lee Wang Curt, Helena Jonsson och Anna Mellergård.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2018-10-31 17:04

Chun Lee la sig i en grop för att känna trädens kommunikation ovan och under jord. Tre tänkta rum, kände hon måste bli fem, nio för att slutligen landa i tolv.

– Jag kan tyvärr inte ta bort ett enda, säger hon.

Utökningen har gjort att projektet, som föreningen Kultur i Mariannelund (KAiM) äger, svällt rent ekonomiskt, även om sponsring och frivilliga hjälpt till. Projektet är inräknat att täckas inom ett bidrag på 100 000 kronor som föreningen fått under året av regionen.

KAiM:s Anna Mellergård värderar annars konstverket till mellan 600 000 kronor och en miljon kronor om man räknar allt arbete som lagts ner. Vid invigningen på tisdagseftermiddagen stod skyliften fortfarande kvar, för riktigt klart hann Luftslottet inte bli.

– Regn, kyla, snö och blåst kom i vägen, säger Mellergård.

Landshövding Helena Jonsson klippte bandet vid invigningen. Hon nämnde ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet som finns i skogen med träd som kan ge virke, värme och vila.

Sergei Muchin, chef på Jönköpings läns museum, lyfte fram orten Mariannelund i sitt tal.

– Om man pratar om Jönköping så tänker man inte på konst. Mariannelund däremot förknippar man med konst, förklarade han.

Talade gjorde även Karin Eliasson, trädgårdsmästare på Näs som påminde att konstens roll är att se saker som vi inte tidigare sett.

– Ett luftslott kan hjälpa till att ge ramar i en tallskog och väcka tankar som inte tänkts annars.

Under invigningen medverkade även Kulturskolan som framförde musikstycken.

Kulturskolan spelade musik.
Kulturskolan spelade musik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om