Lång process till åtgärder mot föroreningarna

Det finns ett mycket stort behov att vidta åtgärder inom det förorenade området vid f.d sulifitfabriken i Mariannelund. Det skriver Länsstyrelsen i Jönköpings län i ett beslut i april 2015.

Viktor Backman som själv har kunskap om mark och grundvatten genom sitt yrke på Ing 2 har lagt ner runt 150 timmar ärendet om föroreningar som sprids in på familjens tomt. Han har lärt sig att det tar sin tid att få åtgärder till stånd.

Viktor Backman som själv har kunskap om mark och grundvatten genom sitt yrke på Ing 2 har lagt ner runt 150 timmar ärendet om föroreningar som sprids in på familjens tomt. Han har lärt sig att det tar sin tid att få åtgärder till stånd.

Foto: Jimmy Karlsson

Mariannelund2020-09-30 06:00

Sen dess har ärendet mer eller mindre stått stilla. I våras tog Länsstyrelsen upp frågan igen med både Eksjö kommun och Holmen AB.

– De vill ha en del förtydliganden, sen ska en förnyad provtagning ske, även på den aktuella bostadsfastigheten. Sen görs en riskbedömning för att se vilka risker de uppmätta halterna innebär. Därefter görs en åtgärdsutredning för att se vilka åtgärder som behöver ske på olika delar inom området. Det är inte säkert att halter över det generella riktvärdet måste åtgärdas, det beror på hur marken används, säger Anna-Karin Persson handläggare för förorenade områden.

Hur har upptäckten av föroreningar på bostadsfastigheten Viran 1 påskyndat att ärendet nu är igång igen?

– Vi hade tagit upp det ändå, men det ger ett extra driv för att fastighetsägaren hamnat i kläm, den här tomten ingick inte i den stora undersökningen 2003, säger hon.

Mikael Wärnbring är chef för samhällsbyggnadssektorn i Eksjö kommun.

– Föroreningarna på fabriksområdet är kända sen länge. Under året har det med hjälp av Viktor Backman kommit fram indikationer på föroreningar på fastigheten Viran 1, så vi tycker det är bra att länsstyrelsen tar upp ärendet igen, säger han.

Vilket ansvar känner ni som äger marken ?

– Vi gör det tillsynsmyndigheten ålägger oss. Sen känner vi stort allmänansvar för medborgarna och vill göra det som lagen föreskriver i alla lägen, sen får vi se vad den fortsatta handläggningen av ärendet kommer fram till för åtgärder och ansvar för det, säger han.

Familjen förbereder ett skadeståndskrav mot kommunen, hur ser ni på det?

– Vi har inte sett något sånt ännu. Men fastighetsägaren har all rätt att få det prövat i en offentlig rättsprocess. Skulle det där komma fram att han har lidit skada ska han ha ersättning utifrån det, säger Mikael Wärnbring.

Lars Strömberg, miljöchef på Holmen AB konstaterar att bolaget hittills ålagts ansvar för undersökningar och det sker i samarbete med länsstyrelsen och kommunen och att det inte finns någon rättstvist kring ansvaret i dagsläget.

Hur långt bort kan eventuella åtgärder vara?

– Det är svårt att säga. Då behövs även en förnyad ansvarsutredning. Det mest troliga är att en stor del kommer att bekostas av bidragsmedel eftersom tillkomsten av kisaska ligger så långt tillbaka som 1920-talet, säger Anna-Karin Persson.

Karta: Mariannelund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!