Nyutbildade behandlingspedagoger fick jobb direkt

Lena Bjerkert arbetade som vikarie pÄ Hesselby behandlingshem nÀr hon fick ett erbjudande att utbilda sig till behandlingspedagog. Hon Àr nu en av fem nyutexaminerade som fick fast jobb direkt.

Fem nyutbildade behandlingspedagoger gick direkt in pÄ tillsvidareanstÀllningar pÄ Hessleby behandlingshem. "Det Àr en dröm att fÄ den hÀr chansen", sÀger Lena Bjerkert, en av de nyutexaminerade.

Fem nyutbildade behandlingspedagoger gick direkt in pÄ tillsvidareanstÀllningar pÄ Hessleby behandlingshem. "Det Àr en dröm att fÄ den hÀr chansen", sÀger Lena Bjerkert, en av de nyutexaminerade.

Foto: Privat/Vimmerby Tidning arkiv

Mariannelund2022-01-15 19:00

Hessleby behandlingshem, strax utanför Mariannelund, har fÄtt tillskott i form av fem nyutexaminerade behandlingspedagoger. PÄ onsdagen fick omkring 70 pedagoger sina diplom under en online-ceremoni.

– En av de fem var redan tillsvidareanstĂ€lld hos oss. De andra fyra har varit vikarier pĂ„ heltid under Ă„ret men ocksĂ„ jobbat för att fĂ„ sin behörighet. De fick jobberbjudande samma dag som examen, sĂ€ger Michael ElmĂ©r, administrativ chef pĂ„ Hessleby behandlingshem.

Behandlingshemmet drivs av myndigheten Statens institutionsstyrelse (SiS). Sedan 2014 har man i hela landet utbildat 600 behandlingspedagoger till sina olika verksamheter. 

– Vi har utbildat ett 15-tal samtidigt som de jobbat hĂ€r och det som Ă€r intressant Ă€r att alla har stannat kvar hos oss. Det finns risk att man hoppar vidare eftersom det finns flera behandlingsenheter som rycker efter folk hĂ€romkring, sĂ€ger Michael ElmĂ©r.

Är det svĂ„rt att rekrytera behöriga behandlingspedagoger? 

– Ja, framförallt behöriga utbildade mĂ€n har varit svĂ„rt men i just den hĂ€r kullen var den en kvinna och fyra mĂ€n. Behöriga mĂ€n Ă€r svĂ„rare att hitta och sĂ„ ser det ut i landet generellt, sĂ€ger ElmĂ©r.

Lena Bjerkert Ă€r en av de nyutbildade pedagogerna. Hon hade arbetat i lite drygt ett Ă„r pĂ„ Hessleby behandlingshem nĂ€r hon fick möjligheten att utbilda sig. 

– Det Ă€r en dröm att fĂ„ den hĂ€r chansen pĂ„ ett stĂ€lle man stormtrivs. Att fĂ„ sin utbildning betald och samtidigt ett tecken pĂ„ att de vill ha mig kvar, den kĂ€nslan Ă€r obeskrivlig.

Vad Àr det bÀsta med ditt jobb?

– Jag jobbar pĂ„ intaget och det Ă€r hĂ€rligt att fĂ„ vara med och göra en bra vardag för vĂ„ra klienter. Det Ă€r tvĂ„ngsvĂ„rd men att vi Ă€ndĂ„ kan göra deras dag meningsfull. Sedan Ă€r det ocksĂ„ det som Ă€r utmaningen eftersom man vill att de ska Ă€ndra sitt sĂ€tt att tĂ€nka och hitta annat Ă€n drogerna.

Hur var utbildningen?

– Det har varit roligt att lĂ€sa och framförallt trĂ€ffa andra och utbyta erfarenheter. Det har varit via teams men det har fungerat jĂ€ttebra. Det var spĂ€nnande och lĂ€rorikt att fĂ„ höra personer i Malmö berĂ€tta om hur det Ă€r att arbeta med kvinnliga klienter eftersom vi enbart arbetar med manliga hĂ€r. Jag Ă€r vĂ€ldigt tacksam för att ha fĂ„tt den hĂ€r chansen, sĂ€ger Bjerkert.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!