Ebba, 27, uppträder på hemmaplan

Lokala artisten Ebba Wiktorsson inleder årets Sommartorg i Mariannelund. "Det är alltid lite extra roligt att spela på hemmaplan", berättar hon.

"Det känns jättekul. Jag spelade för flera år sedan så det ska bli kul att få spela igen. Det kommer vara lite blandat. Jag själv lyssnar på lite mer äldre rock och vill blanda in lite av det och samtidigt ha en del moderna låtar som många känner igen", berättar Ebba Wiktorsson. Hon inleder årets Sommartorg i Mariannelund.

"Det känns jättekul. Jag spelade för flera år sedan så det ska bli kul att få spela igen. Det kommer vara lite blandat. Jag själv lyssnar på lite mer äldre rock och vill blanda in lite av det och samtidigt ha en del moderna låtar som många känner igen", berättar Ebba Wiktorsson. Hon inleder årets Sommartorg i Mariannelund.

Foto: Rebecka Davidsson

Mariannelund2023-06-29 05:00

Ebba Wiktorsson, 27, är född och uppvuxen i Mariannelund. 2016 uppträdde hon på Sommartorget och nu är det dags igen. 

– Efter pandemin har det varit lite lugnare med Sommartorget, det känns som att det har varit svårare att få igång det igen. Därför tycker jag att det ska bli extra roligt att få spela igen. Det är många som jag känner som kommer och lyssnar, så det känns lite extra roligt. 

Musikintresset kom hemifrån. Som 12-åring fick hon en gitarr i födelsedagspresent och sedan dess har Ebba Wiktorsson inte tittat tillbaka. Hon har sedan dess gått musikprofil på gymnasiet, sjungit flera gånger på Eksjö Stadsfest och varit med i Svensktoppen nästa.

– Jag är uppväxt med en pappa som alltid spelat i band så jag har alltid haft musik runt mig. Jag har alltid sjungit och spelat mycket i skolan men första gången som jag vågade uppträda var på en skolavslutning i åttan. Efter det började jag spela och sjunga mer och mer. 

undefined
Under hösten har Ebba Wiktorsson planerat att släppa två nya låtar.

Förra året släpptes hennes första egna singel "You and I".

– "You and I" skrev jag förra sommaren till min man när vi gifte oss. Jag sjöng den på vigseln som en överraskning och släppte den sedan på Spotify. Sedan är det annat på g som jag håller på att spela in i studio. Förhoppningsvis släpps två låtar under hösten. 

Sedan två år tillbaka jobbar Ebba Wiktorsson som musiklärare i Hultsfreds kommun samtidigt som hon utbildar sig till yrket.

– Jag har alltid tänkt att ska man jobba med musik ska det vara som artist eller låtskrivare. Men det är en svår bransch att jobba i och tjäna pengar på. Det här är en annan ingång. Jag får spela och sjunga varje dag utan att känna den pressen. Det är jättekul och känns väldigt lyxigt. 

undefined
"Jag blir alltid lite pirrig men när jag började sjunga var jag riktigt nervös, så att jag mådde illa. Men det har släppt under åren. Jag tror också att jobbar man med musik varje dag med barn så blir man så van med att man gör bort sig, man är som man är. Det tror jag speglas lite nu när jag uppträder också", berättar Ebba Wiktorsson.

Vad är drömmen med musiken?

– När jag var yngre var det att bli artist. Jag var mycket en perfektionist, skulle jag uppträdda så skulle jag sjunga det bästa. Nu har det blivit mer att jag gör saker bara för att det är kul. Jag försöker sänka mina krav. Som musiklärare har jag inte problem med att vara i bakgrunden och hjälpa andra. Utan det känns roligt. Sedan älskar jag att få spelningar men jag blir inte längre stressad om det är lite lugnare i perioder för jag jobbar med musik varje dag. 

Premiären för Sommartorget är på torsdagen, 29 juli. Då kommer hon framföra covers och egenskrivet material tillsammans med Alice Hartvig, Fredrik Söderlund och Johannes Widergren. 

undefined
"Jag är mycket på dop och bröllop men den senaste spelningen var på Filmbyn i höstas när de firade Astrid Lindgren och man fick tolka Astrid Lindgren-låtar. Den låten jag tolkade kommer vi att köra nu också", säger Ebba Wiktorsson.
Ebba Wiktorsson

Ålder: 27.

Bor: Mariannelund.

Familj: Döttrarna Lejla, 5 år, Lily, 3 år och make Alexander. 

Yrke: Musiklärare i Hultsfreds kommun.

Aktuell med: Spelar in två nya låtar som släpps under hösten. Har tidigare släppt singeln "You and I".

Favoritlåt: "Wish you were here" av Pink Floyd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!