Mariannelunds vårdcentral blir filial

Från och med första juni ska vårdcentralen i Mariannelund fungera som en filial till Eksjö vårdcentral. En effekt blir minskade öppettider över sommaren.

Läget för Vårdcentralen i Mariannelund har förbättrats avsevärt. Numera har man tillgång till två distriktsläkare.

Läget för Vårdcentralen i Mariannelund har förbättrats avsevärt. Numera har man tillgång till två distriktsläkare.

Foto: Jenn Hultberg

Mariannelund2018-05-24 08:50

Personalbrist gör att Region Jönköpings vårdcentraler Bra Liv väljer att göra Mariannelunds vårdcentral till en filial till Eksjö vårdcentral.

Vad innebär den här förändringen?

– För patienterna innebär det inte så mycket. Vårdcentralen kommer bli kvar och personalen också med samma bemanning, säger Marie Bäckström Andersson, tillförordnad verksamhetschef för vårdcentralerna i Eksjö och Mariannelund.

En förändring för patienterna blir dock att man inte kan lista sig direkt på Mariannelunds vårdcentral i ett första skede.

– Man listar sig först hos Eksjö vårdcentral och sedan kan man välja Mariannelund filial. Så patienterna kan ju fortfarande välja att tillhöra Mariannelund.

Varför görs den här förändringen?

– För att vi ska kunna ha kvar vårdcentralen. När man är en egen vårdcentral måste man ha öppet 36 timmar i veckan. Nu har vi så ont om sköterskor och personal vilket gör att vi har svårt att ha öppet så många timmar varje vecka. Men är man en filial kan man stänga lite mer och istället hänvisa patienterna till Eksjö under vissa tider.

Något som kommer påverka i Mariannelund är sämre öppettider över sommaren.

– Under semesterperioden kommer vi stänga vid 15-tiden för vi har inte tillräckligt med personal. Sedan kommer det vara stängt fredagar också, säger Marie Bäckström Andersson.

– När det inte är semestertid längre tror vi att vi nog ska kunna ha öppet som vanligt.

Mariannelunds Vårdcentral blir filial till Eksjö Vårdcentral.
Mariannelunds Vårdcentral blir filial till Eksjö Vårdcentral.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om