– Det är ganska spännande. Det började som ett litet uppror med Mariannelundsviljan då man kände att Eksjö kommun inte såg orten, säger Robert Glader, Emilkraftens verksamhetsledare.
1 100 ortsbor samlades i Mariannelundsviljan i slutet av 1990-talet. Det resulterade i tusentals idéer att utveckla Mariannelund.
– Många har blivit verklighet och en del är fortfarande aktuella.
Önskan om en förlängd arm till Eksjö resulterade i projektet Emilkraften och ett medborgarkontor.
– Vi är inte bara ett medborgarkontor utan ägnar oss åt besöksnäring och landsbygdsutveckling. Det är ett lyckat projekt då det levt vidare. Det är dessutom lite unikt att en förening driver kommunala frågor, säger han.
Varför har det här projektet överlevt?
– Föreningen Emilkraften ägs av de största föreningarna och Eksjö kommun, så en stor del av samhället finns representerat. Vi har också kommunala företrädare i styrelsen, säger han och nämner Annelie Hägg och Sebastian Hörlin, båda kommunalråd.
Är det inte så att det här kostat pengar?
– Vi har ett kommunalt anslag som täcker hyra och lön för en person. Visst har det kostat några miljoner där det mesta är EU-pengar. Men Emilkraften har genererat 25 miljoner i projektstöd, så mycket har gått tillbaka till bygden.
Inräknat i det beloppet är inte Emilkraftens storsatsning Filmbyn.
Filmbyn blir dock arena när Emilkraften firar 20 års jubileum den 26 oktober. Det sker med ett öppet hus där besökarna bland annat bjuds på inträde till upplevelsemuseet.