Matpriset för äldre höjdes rejält

Eksjö kommun höjde sina matpriser inom äldreomsorgen rejält vid årsskiftet. På helgerna blev en portion plötsligt 30 kronor dyrare.– Det var ganska dumt gjort, säger socialnämndens ordförande Marie-Louise Gunnarsson.

Kerstin Svensson, Eva Artmark, Rose Wirensjö, Ulla Karlsson och Margit Pettersson äter ofta i matsalen.

Kerstin Svensson, Eva Artmark, Rose Wirensjö, Ulla Karlsson och Margit Pettersson äter ofta i matsalen.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2018-06-27 17:00

En portion mat i kommunens restauranger i äldreomsorgen höjdes från 58 till 68 kronor vardagar och matdistribution från 64 till 74 vid nyår. Maten på helgerna höjdes från 58 till 88 kronor.

– Vi hade inte gjort höjningar på länge. Men det var ganska dumt att göra en så stor höjning utan vi ska höja enligt index. Vi höjde framförallt på helgerna eftersom personalen har ob-tillägg då, förklarar socialnämndens ordförande Marie-Louise Gunnarsson.

Resultatet lät inte vänta på sig. Antalet matgäster störtdök och kosten slog larm..

– Det var en riktig dipp i februari.

Politikerna lät meddela att man kunde tänka sig en sänkning på helgerna.

En uppföljning av antalet gäster på senare tid har dock visat att antalet gäster börjat stiga igen både på vardagar och helger.

– Därför har vi beslutat att behålla taxorna, säger Gunnarsson.

I Bobinens matsal sitter några lunchgäster.

– Vi har inte ätit här en enda helg sedan höjningen. Vi fick en pensionshöjning på 136 kronor tillsammans men sen höjdes maten 300 kronor. Det är mycket, säger Mona och Bert Arvidsson.

– Det är i "det dyraste laget" konstaterar Margit Pettersson och får medhåll av Ulla Karlsson.

De liksom Gunnar Sand har dock fortsatt köpa mat även på helgerna.

– Jag ser till att ha kuponger, säger Gunnar Sand.

Gunnar Sand äter oftast i matsalen på helgerna medan Mona och Bert Arvidsson slutat efter prishöjningen.
Gunnar Sand äter oftast i matsalen på helgerna medan Mona och Bert Arvidsson slutat efter prishöjningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om