Majbrasa på eldfat när Valborgsmässofirandet återupptas

Samhällsföreningen kan efter två års uppehåll arrangera Valborgsmässofirande igen. Mycket blir sig likt, men några nyheter finns.

Valborgsfirandet i Herrgårdsparken är tillbaka efter två års uppehåll.

Valborgsfirandet i Herrgårdsparken är tillbaka efter två års uppehåll.

Foto: Mostphotos/Peter Jennerheim

Mariannelund2022-04-20 18:00

– Vi försöker få ihop ett liknande program som tidigare år, men har samtidigt länge pratat om att det vore roligt att börja på ny kula, säger Samhällsföreningens ordförande Gun Samuelsson.

Precis som förr blir firandet i Herrgårdsparken med traditionsenligt vårtal, musikunderhållning och skolelever som ansvarar för lekar, tävlingar och servering.

undefined
Samhällsföreningens ordförande Gun Samuelsson säger att mycket av programmet blir sig likt men att man beslutat att ha en mindre brasa och skippa fyrverkerier.

Tidigare år har mariannelundsborna bidragit med ris till en stor brasa på den intilliggande åkern, något som både bonden och samhällsföreningen har tröttnat på.

– Folk slänger både däck, stora stockar och väldigt mycket skräp. Man kan inte kan släppa några djur där då, och vi har lagt mycket tid på att sortera och köra bort sånt som inte går att elda.

I år kommer man ha en mindre brasa på ett eldfat.

Det blir heller inga fyrverkerier.

– Vi avstår bland annat av miljöskäl och för att det har blivit krångligare med tillstånd. Dessutom far många djur och människor illa av att det smäller i luften.

Tror du att valborgskänslan ändå kommer infinna sig?

– Jag vet inte hur mycket folk sätter värde på att det ska vara en brasa, men jag hoppas det här kommer bli bra. Musikerna har lovat att ta upp "Vintern rasat" och då hoppas vi att folk sjunger med.

Har ni avvägt andra alternativ?

– Nej, det har vi inte. Vi har väntat ut pandemin och börjat planera först nu. Dessutom är Herrgårdsparken en bra plats för detta med scenen och kullen där man kan slå sig ner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!