De kör racingbil åtta timmar i sträck: "Sjukt rolig grej"

Hur roar sig tre 21-åriga timmerbilsförare på fritiden? Max Ingström, Filip Freedeke och Benjamin Petersson från Vimmerby har valt att satsa på långloppsracing. "Det är en sjukt rolig grej att göra ihop."

Benjamin Petersson, Max Ingström och Filip Freedeke från Vimmerby ställde ut sin racingbil på helgens motorträff i Mariannelund.

Benjamin Petersson, Max Ingström och Filip Freedeke från Vimmerby ställde ut sin racingbil på helgens motorträff i Mariannelund.

Foto: Jimmy Larsson

Mariannelund2024-09-23 11:00

Vimmerby Tidning träffar de tre 21-åringarna på Expressarndagen i Mariannelund på lördagen, där de medverkade som utställare för första gången. Vimmerbykillarna visade upp sin racingbil, en Peugeot 206.

Bilsporten de ägnar sig åt kallas långloppsracing, vilket innebär att de turas om att köra under ett lopp som pågår i åtta timmar. Under den tiden hinner de avverka över 300 varv eller drygt 60 mil.

– Vi har kört vår första säsong. Det har gått skapligt för att vara första säsongen, säger de och berättar att årets femte och sista deltävling, som ägde rum i Kinnekulle, slutade med en sjundeplats av 19 deltagare.

undefined
Max Ingström visar upp insidan av racingbilen, som är en Peugeot 206. Med den kör kompisarna långloppsracing.

Max Ingström, Filip Freedeke och Benjamin Petersson gick i samma klass på gymnasiet. Numera jobbar de alla som timmerbilsförare, men på fritiden är det alltså långloppsracing som gäller.

– Det är tyvärr inte så många som känner till sporten. Det är en otroligt prisvärd racing där man får mycket körtid för inte så mycket pengar.

De menar att bilsport ofta är ensamt.

– Men vi gör allt tillsammans.

På frågan vad som är det svåraste med långloppsracing nämner de flera olika delar. Förutom att vara duktig på att ratta bilen handlar det mycket om taktik i depån. Det är förstås också viktigt att ha en bil som håller ihop, vilket kräver många timmar i garaget.

– Det är en rullande renovering. Vi har nog bytt halva bilen snart.

undefined
Benjamin Petersson, Max Ingström och Filip Freedeke med sin racingbil.

De har höga målsättningar inför nästa säsong.

– Vi satsar på pallplats nästa år.

Motorträffen i Mariannelund arrangerades för tredje året i rad. Arrangörerna Bengt Karlsson och Johan Karlsson var mycket nöjda med uppslutningen.

– Det har börjat strålande, säger Bengt Karlsson medan området fylls av besökare och utställare.

– Jag är lika förvånad varje år att det kommer så många, säger Johan Karlsson.

undefined
Arrangörerna Johan Karlsson och Bengt Karlsson var glada och förvånade över det stora intresset för motorträffen.

Är det till och med rekord i år?

– I alla fall när det gäller antalet utställare. Det är strax över 250 utställare, säger Johan Karlsson.

Arrangörerna vågade sig inte på någon gissning kring antalet besökare, men det var mycket folk på området. Både Mariannelundsbor och besökare från andra orter.

– Det är lite som en hemvändarhelg, säger Bengt Karlsson.

Förutom att titta på fordon av alla slag gick det att köpa mat och fika, och barnen kunde roa sig på ett litet tivoli. Nytt för i år var att man även hade en loppis.

Vädret kunde knappast ha varit bättre. Solen sken från en klarblå himmel och temperaturen överskred 20 grader.

– Det är rätt så avgörande. Vi har haft tur med vädret varje år.

undefined
"Jag älskar gamla bilar", säger Ann-Louise Mårt, här med fyraårige sonen Devin i famnen. "Jätteroligt att det händer någonting här."
undefined
Fordon av alla slag fanns att beskåda på Expressardagen i Mariannelund. Förutom rallybilar visades det bland annat upp amerikanare, traktorer och lastbilar.
undefined
Gamla lastbilar var ett av många fordonsslag som gick att beskåda på träffen i Mariannelund.
undefined
Motorevenemanget besöktes även av fordon på två hjul.
undefined
Motorträff i Mariannelund.
undefined
Motorträff i Mariannelund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!