"Nåltovning är ett kravlöst hantverk"

För fem år sedan upptäckte Sara Torstenson tjusningen i nåltovning. Nu tovar hon så ofta hon hinner och säljer även sina alster.

Sara Torstenson som är föräldraledig från jobbet som lärare tovar så ofta hon hinner. Oftast blir det när sonen Matteo, 1 år, sover.

Sara Torstenson som är föräldraledig från jobbet som lärare tovar så ofta hon hinner. Oftast blir det när sonen Matteo, 1 år, sover.

Foto: Josefine Antonsson

Mariannelund2021-07-28 11:00
undefined
Sara Torstenson har alltid gillat att uttrycka sin kreativitet. Nåltovning tycker hon är en kravlös och rolig form av skapande.

Olika slags småfåglar i naturlig storlek, små ugglor, tomtebobarn, änglar… När Sara Torstenson visar upp sina nåltovade figurer, som tillfälligt står placerade på en hylla hemma i villan i Mariannelund, är det svårt att inte bli imponerad. Detaljrikedomen är stor och Saras fantasi verkar inte ha några gränser. 
– Just nu har jag snöat in på fåglar ganska mycket, men jag har många andra idéer som jag vill testa också. Jag lär mig hela tiden mer via Youtube. Det finns jättemånga bra tutorials där, både om olika tekniker och hur man jobbar med materialet, berättar hon. 

Sara Torstenson, som är lärare till yrket, berättar att hon haft kreativa intressen hela livet. Men just tovningen upptäckte hon så sent som 2016.  
– Jag virkade olika slags figurer ett tag och gav bort till syskonbarnen. När min svägerska såg figurerna tyckte hon att jag skulle testa nåltovning. Hon hade får och ull, så jag fick några säckar av hennes ull och hon visade hur man gjorde.
Sara fastnade snabbt för hantverket, som hon upplever är mycket mer kravlöst än exempelvis virkning.
– Det är väldigt enkelt, man formar figurer med hjälp av en speciell nål med små hullingar som gör att ullen drar ihop sig. Man behöver inte räkna några maskor och gör man fel är det bara att rycka upp och börja om. Det är också kul att det är ett hantverk som verkligen går att utveckla. Jag lär mig nya metoder hela tiden. Från början trodde jag att jag skulle tröttna, men det har jag inte gjort. 

undefined
Sara hämtar mycket inspiration och kunskap kring nåltovning från till exempel Youtube. Hon testar ständigt nya motiv och metoder.
undefined
På sistone har Sara fastnat för att tova småfåglar i naturlig storlek.

Första åren tovade Sara mest för skojs skull. Men 2018 startade hon eget för att få någon slags ekonomi i det hela. Nu tar hon både specialbeställningar och säljer på marknader och evenemang. Hon har också fått möjlighet att sälja sina alster i några lokala butiker.
– Det hade såklart varit en dröm att leva på det, men det går inte. Fast det är så pass kul att det är värt det ändå. Det är jätteroligt att det finns folk som vill köpa det jag skapar, säger hon. 
Just nåltovning är ett relativt nytt hantverk som Sara tror kommer att växa mycket framöver. 
– Nåltovning passar alla som vill ha avkoppling, tycker om att skapa och gillar att se saker ta form. Det är ett hantverk som allt fler upptäcker, de facebookgrupper jag är med i växer så det knakar. Framöver skulle jag gärna hålla kurser i nåltovning häromkring. 

Sara Torstenson

Namn: Sara Torstenson
Familj: Maken Tobias, sonen Matteo 1 år
Bor: Mariannelund
Gör: Jobbar som bibellärare på Mariannelunds Folkhögskola (just nu föräldraledig), driver Tova Hantverk

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!