Nedslag i karamellfabriken i juletid

Vid karamellfabriken i Mariannelund är det full fart inför julen. "Hallonsalt och päronkonjak är de populäraste sorterna till jul" säger Cecilia Johnsson, ägare vid karamellkokeriet.

"Julen är den bästa säsongen för oss omsättningsmässigt", säger Cecilia Johnsson, ägare vid karamellkokeriet, som hon köpte år 2000 av sina föräldrar.

"Julen är den bästa säsongen för oss omsättningsmässigt", säger Cecilia Johnsson, ägare vid karamellkokeriet, som hon köpte år 2000 av sina föräldrar.

Foto: Marita Andersson

Mariannelund2019-12-21 12:00

 Planeringen inför julen måste vara färdig vid mitten av oktober då julmarknaderna drar igång. Som längst norrut åker man till Mårbacka i Värmland och säljer godis.  Sedan är det full fart med godistillverkning och försäljning sju dagar i veckan. 

– Vi är mellan åtta till femton anställda här på karamellkokeriet under hela året, och julen är en period när vi jobbar för högtryck, säger Cecilia Johnsson.

 – Hallonsalt och päronkonjak är de populäraste sorterna till jul, säger hon. Saffransfudge är ett julgodis som ökat i popularitet i år, till de mer traditionella sorterna hör knäck, ischoklad, mintkyssar och polkagrisar.

 Godiset levereras även till butiker.

– Vi fick en förfrågan från en butik i Stockholm som ville ha 600 julkarameller levererat inom en vecka. Närmare 100 liter grädde har använts bara till att koka knäck, och knäcken är populär vid julborden. 

En utmaning för företaget är att vädret kan påverka försäljningen. 

– Man är lite sårbar när man åker på marknader som vi gör, vädret påverkar så mycket. Fördelen med julen är att då säljer man godiset inomhus, så då påverkar inte vädret så mycket.

 –  Förra året hade vi ett jättedåligt år, vi tappade otroliga mängder på värmen, och vi kunde inte hämta igen det, säger Cecilia Johnsson.

Karamellkokeriet i Mariannelund har funnits i nittio år och man säljer ungefär 200 ton godis varje år.

Karta: Mariannelund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!