Ny utbildning till sågverksoperatör i Mariannelund

Mariannelunds folkhögskola vill starta en sågverksoperatörutbildning till hösten, men fler sökande behövs för att det ska bli av.

Samuel Klintefelt, rektor på Mariannelunds Folkhögskola, tror och hoppas att utbildningen kommer igång trots få sökande.

Samuel Klintefelt, rektor på Mariannelunds Folkhögskola, tror och hoppas att utbildningen kommer igång trots få sökande.

Foto: Josefine Antonsson

Mariannelund2021-06-28 08:00

Sågverksindustrin skriker efter folk. Inom de närmaste fem åren väntar dessutom drygt 25 procent av de anställda att gå i pension, så bristen på kompetent personal kommer att bli ännu mer akut framöver. 

Med detta som bakgrund erbjuder Mariannelunds Folkhögskola i höst en terminskurs på helfart som ger kompetens för att arbeta som sågverksoperatör inom sågverksindustrin. 
– I samtal med det lokala näringslivet kom det fram att det här behovet finns. Vi har många sågverk i närområdet där det behövs arbetskraft, säger Samuel Klintefelt, rektor på Mariannelunds Folkhögskola.

undefined
Samuel Klintefelt, rektor på Mariannelunds Folkhögskola, tror och hoppas att utbildningen kommer igång trots få sökande.

Utbildningen, som arrangeras i samverkan med branschorganisationen Svenskt Trätekniskt Forum, kringliggande kommuner och lokala sågverk, är specialdesignad av sågverksindustrin och varvar teori med verksamhetsintegrerat lärande på sågverk i regionen. Tillsammans med handledare får eleverna lära sig varje produktionsavdelning. Allt från inleverans av råvara till utlastning av färdig produkt.
– De får också lära sig mycket om trä som material, olika träslag och dess styrkor och svagheter. Utbildningen är klockren för den som är i en omställningsfas, men vill bo kvar i regionen och ha ett stabilt jobb, säger Samuel Klintefelt.

– Någon erfarenhet av sågverksindustrin är inte nödvändig, men däremot kan ett intresse för teknik, trä och maskiner vara goda förutsättningar hos den som söker.
Enligt den upplagda planen för utbildningen så erbjuds totalt 15 platser, men än så länge är bara fem elever antagna. För att köra igång behöver de vara minst åtta.  
– Vi måste känna att vi får en grupp. Det går fortfarande att ansöka, vi tar in löpande, säger Samuel Klintefelt som tror och hoppas att utbildningen kommer att kunna starta som planerat. 

undefined
Inom sågverksindustrin är det stor brist på kompetent personal.

Även Tomas Ivarsson på branschorganisationen Svenskt Trätekniskt Forum (STTF), hoppas att utbildningen kommer igång.
– Vi tycker att det här initiativet, som företagarna i regionen tagit, är fantastiskt. Det fattas alltid arbetskraft i branschen och pensionsavgångarna framöver är en rysare, säger han.

– Sågverksindustrin är idag en högteknologisk industri och det behövs operatörer med någon form av träindustriell bakgrund. Man blir förstås inte expert på en termin, men man får oerhört god insikt och kunskap, så vi vädjar till folk att ta chansen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!