Oväntad comeback för karamellkokeriet

”Vi har haft lika mycket nu i juli som förra året.” berättar en förvånad Cecilia Jonsson på Mariannelunds Karamellkokeri.

”Det är helt otroligt mot vad man trodde då i maj. Då var jag nära att ge upp och trodde att det inte skulle gå.” menar Cecilia Jonsson. I juli hade Mariannelunds Karamellkokeri dygt 20 000 besökare.

”Det är helt otroligt mot vad man trodde då i maj. Då var jag nära att ge upp och trodde att det inte skulle gå.” menar Cecilia Jonsson. I juli hade Mariannelunds Karamellkokeri dygt 20 000 besökare.

Foto: Elin E Elmström

Mariannelund2020-07-29 16:50

Cecilia Jonsson som driver Mariannelunds karamellkokeri hade inte väntat sig att turisterna skulle köa i lång rad utanför dörren.

–Jag skulle gissa att det har kommit 20 000-25 000 personer nu under juli, berättar Cecilia Jonsson stående med solen i ansiktet och kö ringlande bakom sig. 

–Det var inte alls det vi hade förväntat oss så vi har haft lite svårt att hinna med och få fram godis i tid. Både maj och juni var sämre. 

Själv har hon hoppat in och jobbat sju dagar i veckan för att se till att verksamheten klarade det plötsliga trycket.

–Det är såklart jätteroligt men det har varit lite svårt att kicka igång. Man tappade gnistan när Astrid Lindgrens Värld slog igen. Jag tänkte "nu kommer ingen att komma" och avblåste alla sommarjobbare. Men nu känner jag mig på full gas igen och jobbar drygt 10 timmar om dagen. 

Eftersom kokeriet förlorat inkomsterna från bland annat marknader och Astrid Lindgrens Värld menar Cecilia Jonsson att det trots det stora besöksantalet ändå varit ett inkomstbortfall i jämfört med tidigare år. Däremot antalet turister i juli säkrat verksamheten för en tid framöver. 

–Det här räddar oss i ett par månader nu. Sedan är det här den sista stora semesterveckan så det kommer antagligen att ta tvärstopp. Normalt brukar vi ha det bra in i september men då brukar det vara tyska turister och de är få i år. Så nu har jag istället fått tänka om och satsar på att försöka nå ut till butiker och grossister för att få det att gå runt framöver. 

”Vi visste att det var en liten lokal men tänkte att man kunde turas om där inne och sedan sitta utomhus. Det fungerade bra tycker vi” berättar familjerna Hjelm och Eriksson som besökt kokeriet ifjol.
”Vi visste att det var en liten lokal men tänkte att man kunde turas om där inne och sedan sitta utomhus. Det fungerade bra tycker vi” berättar familjerna Hjelm och Eriksson som besökt kokeriet ifjol.
Karta: Mariannelund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!