Har skapat ett nytt turistboende – vid den gamla kyrkan

Anki Wall med familj bor i den gamla prästgården i Karlstorp utanför Mariannelund. "Jag tilltalas av tanken att kunna skapa sitt eget där man bor. Det är roligt att kunna verka i sin egen by", säger hon.
Anki Wall med familj bor i den gamla prästgården i Karlstorp utanför Mariannelund. "Jag tilltalas av tanken att kunna skapa sitt eget där man bor. Det är roligt att kunna verka i sin egen by", säger hon.

Restaurangverksamhet, antikt, lokal kultur, konst och boendeuthyrning. Anki och Thomas Wall har fullt upp. Nu har de lagt till fler strängar på sin lyra genom att rusta upp en lägenhet i en gammal kyrkbyggnad för att kunna hyra ut den till turister.

Mariannelund 10 februari 2024 16:00

För ungefär tolv år sedan flyttade Anki och Thomas Wall till den lilla byn Karlstorp utanför Mariannelund. Eftersom båda har en bakgrund som möbelkonservatorer i Stockholm med egna verkstäder var tanken att de skulle fortsätta med något liknande även efter flytten till Småland.

– Men så fick vi tre barn, så det tog en stund innan vi satte igång här, berättar Anki Wall.

Men kom igång gjorde de till slut och efter det har de kört på åt lite olika håll. Efter att ha köpt det gamla mejeriet i byn och renoverat stora delar av det började paret se att det kunde bli något riktigt bra av den tidigare väldigt nedgångna byggnaden. Tanken från början var att det skulle bli en antikhandel och en verkstad där inne, men riktigt så blev det inte.

– Vi upptäckte ganska snabbt att när folk är ute och åker är det här med fika ganska viktigt. Jag har aldrig varit någon som hållit på med mat och bakning tidigare, men jag började lite smått och det tog nästan överhand för mig. Det är verkligen jätteroligt och nu har vi byggt ut köket i flera omgångar, senast alldeles nyss.

undefined
Anki Wall med familj bor i den gamla prästgården i Karlstorp utanför Mariannelund. "Jag tilltalas av tanken att kunna skapa sitt eget där man bor. Det är roligt att kunna verka i sin egen by", säger hon.

Idag är det just den biten av verksamheten som står i fokus för Anki, medan maken Thomas håller sig mer till ursprungsplanen med att hämta hem och rusta upp möbler och andra antikviteter. Eftersom det aldrig riktigt blev en verkstad i det gamla mejeriet utan mer av en restaurangverksamhet som tar mer och mer plats, förvärvade paret den gamla betelkyrkan inne i Mariannelund för ungefär tre år sedan.

– I takt med att det jag gör tar mer och mer plats här i Karlstorp knuffar jag Thomas mer och mer mot den lokalen kan man säga, fast nu har vi precis fixat till en verkstad här i Karlstorp också.

Samtidigt har den gamla Betelkyrkan precis fått nytt liv i en annan bransch. I en liten byggnad som är sammanlänkad med den har Thomas och Anki nu renoverat en lägenhet som de ska hyra ut veckovis till turister. De första gästerna har redan flyttat in.

Vilken är målgruppen för uthyrningen?

– I Mariannelund kretsar ju mycket kring Astrid Lindgren, så det blir nog främst turister tänker jag mig.

Anki Wall ser det som ett komplement till turistboendena i trakten snarare än en konkurrent. Lägenheten har bara fyra bäddar så det är inga större sällskap som kommer att kunna husera där, men det är inte heller tanken.

undefined
I den gamla betelkyrkan har det tidigare varit konsthall. Nu bedriver Anki och Thomas Wall verksamhet med fokus på antikt i byggnaden, och numera också ett litet turistboende.

Att i huvudsak bedriva ett turistboende är inte heller syftet i Karlstorp, där det också finns en lägenhet till uthyrning. Istället får mat, lokal kultur, inredning och antikviteter ligga i fokus där. Både musiker och konstnärer av olika slag har fått utrymme att visa upp sig både i och utanför lokalen sedan verksamheten drog igång för ungefär fem år sedan.

– Man kan tycka att vi ligger långt ut, men vi ligger precis i gränsen till både Vetlanda, Hultsfred och Vimmerby kan man säga, vilket gör att vi kan nyttja ett väldigt stort område. Tanken är också att de som är förbi här kan upptäcka andra delar av Karlstorp samtidigt.

Finns det något negativt med det också, att ni hamnar i ingemansland på något sätt?

– Lite så är det ju såklart. Man kan säga att vi är lite vår egen ö här ute där vi är lite med överallt. Samtidigt är vi inte med hundra procent på ett ställe, så det kan ju vara en nackdel. Men jag tycker inte riktigt om det här med gränser – vi är där vi är och vi nyttjar hela området.

undefined
"Den första sommaren vi hade öppet här var vi helt inplastade kommer jag ihåg, när byggnaden höll på att putsas utvändigt", berättar Anki Wall om mejeriet i Karlstorp.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa