– Det är en väldigt speciell fastighet, säger mäklare Edyta Hammar om det gamla huset och dess öar som ligger mellan Spilhammars camping och ortens badplats.
– En del kunder vill fortsätta driva det som café och andra vill ha det som fritids- eller permanentboende, säger hon och lyfter fram byggnadens möjligheter.
Frågan om det är möjligt som bostad väcker nu huvudbry hos kommunen.
– Intentionerna är att det ska vara kaffestuga. Jag kan inte se att det finns förutsättningarna att ha det som bostad, säger Ingvar Lundqvist, mät- och exploateringschef.
Områdesbestämmelser togs fram för området och campingen på 1990-talet.
– I områdesbestämmelserna står natur och kafé, för att bevara områdets karaktär. Bron är gång- och cykelväg. En bostad strider ganska mycket mot de bestämmelserna, säger stadsarkitekt Lucia Botero Fridholm.
Men Malin Larsson, plan och byggchef, säger att stugan skulle kunna vara möjlig som bostad.
– Det är inte riktigt självklart vad som kan tillåtas. Det är mycket frågetecken. Områdesbestämmelserna kan vara lättare än en detaljplan, som brukar vara ett starkare dokument, säger hon.
Kruxet är att det inte finns någon detaljplan.
Varför finns det inte någon detaljplan?
– Det har väl inte setts som nödvändigt.
Blir det här en nämndfråga?
– Det kan det bli eller ett beslut på delegation.
Kan det vara lämpligt som bostad?
– Det kan det vara men det beror om det finns möjlighet, säger hon.
Kaffestugan som många har en relation till kunde lika gärna blivit ved. Ortsbon Göran Vifors berättar att hans farfar, Tyko Vifors, köpte ett nedplockat torp, som annars skulle ha blivit till ved.
– Han tänkte sätta upp torpet vid Sjöstugan, säger han.
Men torpet kom aldrig upp där det var tänkt.
– 1943-1944 donerades marken till nuvarande badplats. 1944 restes stugan och det var en gåva till Mariannelundarna. När de hade en badplats skulle de kunna dricka kaffe. Kaffestugan drevs första gången 1949.
Gunnel Hammerman, förvaltare samhällsbyggnadsförvaltningen säger att kommunen 1995-96 tog beslut att inte äga campingar utan bara badplatser.
– Senare styckades campingen i sin tur av och sålde ön med stugan, säger hon.
Kan kommunen påverka försäljningen?
– Kommunen har ingen rådighet över fastighetsaffärer. Det hade man tidigare med förköpsrätt men den lagstiftningen togs bort för 10-talet år sedan, säger Ingvar Lundqvist.
Vi har sökt ägaren till fastigheten.