Den barack på en övergiven sågverkstomt i Mariannelund, där EU-migranter har bott kommer att rivas. Kommunen ser till brandrisk och sanitära skäl. På vår fråga vad som nu händer med de som har bott på området svarar Carina Andersson, funktionschef på Individ- och familjeomsorgen, i ett mejl: ”Socialtjänsten har inte varit involverade i ärendet och utifrån det görs i nuläget inga åtgärder".
Johanna Saunders, Malmö, är rådgivare i socialrätt vid Röda Korset. Även om antalet EU-migranter minskat redan innan corona säger hon att det finns många som trillar mellan maskorna i skyddsnätet.
– Vi anser att kommunerna har ett ansvar enligt socialtjänstlagen utifrån vistelsebegreppet, alltså ansvar för alla som vistas i kommunen. Det finns möjlighet till stöd, utifrån behov. Det kan vara mindre ekonomiskt stöd för det mest nödvändiga under en kort period men det kan också handla om tak över huvudet eller stöd till frivillig hemresa.
Hur vanligt är det att kommuner faktiskt ger stöd till EU-migranter?
– Inte vanligt. Men jag tänker att det finns en skillnad på vad man har för ansvar och vad det finns för möjligheter. Många kommuner väljer att tolka lagen väldigt restriktivt, men det finns exempel på kommuner som tillsammans med organisationer från civilsamhället gör insatser. Tar man bort en boplats kan jag ju önska att de försöker hitta ett alternativ.