Branden på Wallnäs upptäcktes av chaufför

Branden på sågverket Wallnäs Timber i Mariannelund upptäcktes av en lastbilschaufför. ”Det var tur att han skulle lasta material just hos oss, annars hade det dröjt ytterligare någon timme innan vår egen personal varit på plats”, säger vd Ralf Rosberg.

Ralf Rosberg, vd för Wallnäs industriella del, säger att prio nummer ett efter branden är att hitta alternativa lösningar för att hålla igång produktionen.

Ralf Rosberg, vd för Wallnäs industriella del, säger att prio nummer ett efter branden är att hitta alternativa lösningar för att hålla igång produktionen.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2024-06-11 11:35

Det var strax innan klockan 04.00 tidigt på tisdagsmorgonen som larmet om brand på Wallnäs sågverk i Mariannelund kom till SOS. Ett transportband som hanterar flis hade börjat brinna och räddningstjänst från Mariannelund, Vimmerby, Eksjö, Rumskulla och Hjältevad larmades till platsen för att bekämpa branden och förhindra spridning till omkringliggande byggnader, vilket man lyckades med.

När vi pratar med Ralf Rosberg, vd på Wallnäs Timber AB, några timmar efter att räddningstjänsten lämnat sågverket kan han ännu inte säga hur stora materiella skador branden orsakat.

– Det är svårbedömt, det kommer att utföras besiktning av transportören och även byggnadsstommen med början i morgon (onsdag) och det kommer att ta lite tid. Men nummer ett för oss just nu är att hitta alternativa sätt att få ut flis så att produktionen kan komma igång under dagen.

Hur påverkas ni av branden i nuläget?

– Vi gör allt vi kan för att minimera skadeverkningarna och det handlar som sagt om att hitta alternativa lösningar, när vi gjort det kommer pulsen att gå ner en smula.

Alla anställda på företaget kommer att kunna jobba under tisdagen, säger Ralf Rosberg.

– Ja, även de sju som arbetar på den aktuella linjen. Det kommer dock att bli lite ansträngt, man planerar ju aldrig för olyckor i verksamheten och det var redan mycket att göra inför de ordinarie semestrarna, där vi har många andra projekt som ska utföras. Så det är klart att det här kommer att fresta på.

Samtidigt är Ralf Rosberg tacksam för att konsekvenserna av branden inte blev större.

– Det kunde ha blivit betydligt värre. Ingen personal har kommit till skada och det var tur i oturen att en lastbilschaufför, som kom till sågverket för att lasta material, upptäckte branden. Det skulle ha dröjt ytterligare någon timme innan vår egen person kommit till jobbet.

Vet ni något om brandorsaken?

– Inte än. Förmodligen är det någon form av varmgång, en glödbrand. Men det är bara spekulationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!