Så förändras utemiljön kring Filmbyn Småland

Det senaste utemiljöprojektet vid Filmbyn Småland är färdigt. Det omfattar bland annat körsbärsblom och olika bär.

Filmbyns parkering avgränsas nu av ett staket i gammaldags småländsk stil. I filmbymiljön ska det bli både körsbärsblom och en blomsteräng.

Filmbyns parkering avgränsas nu av ett staket i gammaldags småländsk stil. I filmbymiljön ska det bli både körsbärsblom och en blomsteräng.

Foto: Robert Glader

Mariannelund2020-02-07 16:00

Föreningen Emilkraften byggde 2019 en upplevelseskog intill museet, vilket bland annat omfattar en parkourbana och olika kulisser. Snickerboa AB som förvaltar fastigheten har i sin tur nu byggt om området vid parkeringen.

– Det är precis färdigt och redovisat, säger ordförande och projektledare Stefan Elm om arbetet att göra parkeringen mer "inbyggd" och med en småländsk touch.

Stefan Elm berättar att man planterat körsbärsträd.

– Barnen ska kunna plocka både smultron och vinbär längs en bärplockarstig. Vi ska så in ett område som inte ska slås. Förhoppningsvis ska det bli en äng med blåklint, vallmo och prästkragar, säger han.

Han förklarar att man haft ambitionen att skapa ett område för människorna mer än för bilarna.

–  Man ska kunna röra sig utan att bilar fräser förbi, säger han och berättar att stora stenar och ett Katthultsstaket bidrar till det.

Projekten har finansierats av länsstyrelsens jordbruksprogram.

– Vi sökte bidragen redan 2017 men har inte hunnit göra färdigt förrän nu. Parkeringen har en budget på 1,2 miljoner där vi står för tio procent, säger han.

Med upplevelseskogen inräknat handlar det om totalt 3,2 miljoner kronor. 

Robert Glader, verksamhetsledare Emilkraften säger att han tror att förändringen tillför mycket till helheten.

– Vi ville inte ha en stor "matbutiksparkering". Nu är hela miljön, både lekmiljön och parkeringen färdig. 2014 satt jag och skrev på projekten och nu är allt verklighet. Det känns lite surrealistiskt, kommenterar han. 

Karta: Mariannelund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!