Så ser valresultatet ut i Eksjö kommun

Sverigedemokraterna, Moderaterna och Socialdemokraterna tar ett steg framåt i och med resultatet i kommunvalet i Eksjö. På förlorarsidan finns Kristdemokraterna, Centern, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Socialdemokraterna står som största parti efter kommunvalet i Eksjö.

Socialdemokraterna står som största parti efter kommunvalet i Eksjö.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2022-09-12 20:00

Socialdemokraterna ökar med 2,64 procentenheter från valet 2018 och landar på 30,2 procent och är därmed största partiet i kommunvalet. En preliminär mandatfördelning från valmyndigheten visar att det skulle innebära en ökning med två mandat, från det nuvarande 13 till 15.

– Det ska bli spännande att se vad de kommande veckorna har att erbjuda. Den politiska majoriteten som styr nu har ju inte längre majoritet, och det gör att samtal mellan partierna måste ske, säger Sebastian Hörlin (S), nuvarande kommunalråd i opposition i Eksjö kommun.

Hur ser ni på era chanser att ta över styret i kommunen?

– Med den nya mandatfördelningen i kommunfullmäktige, i kombination med att inga partier i kommunen gått ut med att de vill samarbeta med SD, är chanserna goda för oss att sitta med i ett majoritetssamarbete, säger Hörlin.

Moderaterna ökar från 18,06 procent till 20,3 procent. Det skulle resultera i ytterligare ett mandat och Moderaterna skulle landa på tio mandat istället för nio.

– Vi har gjort ett väldigt bra val i kommunen och det är vi glada för, men vi har valt att invänta det slutgiltiga resultatet på onsdag innan vi uttalar oss om kommunens styre framöver. Det kan vara så att poströsterna som inte är räknade kan påverka utfallet en del, säger Markus Kyllenbeck (M).

Sverigedemokraterna ökar också och den preliminära mandatfördelningen visar att man går från sex till åtta mandat, när valresultatet visar på 15,6 procent. 

För de partier som backar i söndagens kommunval så är det Centerpartiet som minskar allra mest. 3,63 procentenheter lägre än valet 2018, till 16,3 procent av rösterna. Det innebär att man förlorar två mandat. 

Kristdemokraterna backar 1,71 procentenheter i jämförelse med föregående val och landar på 6,9 procent av rösterna. Enligt den preliminära mandatfördelningen skulle det innebära att man tappar ett mandat och får tre. 

Miljöpartiet tappar 1,37 procentenheter och landar på 2,3 procent vilket ger ett mandat i kommunfullmäktige. Det är ett tapp på ett mandat. 

Vänsterpartiet landar på 4,5 procent, vilket är ett tapp på 0,64 procentenheter och resulterar i två mandat istället för tre. Liberalerna tappar bara 0,25 procentenheter och landar på 3,8 procent och lyckas på så vis behålla sina två mandat i fullmäktige. 

"Vi har gjort ett väldigt bra val i kommunen och det är vi glada för", säger Markus Kyllenbeck (M).
"Vi har gjort ett väldigt bra val i kommunen och det är vi glada för", säger Markus Kyllenbeck (M).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!