Så vill Andrea locka fler unga att läsa i Mariannelund

Hon är själv en bokslukare av rang. Nu vill biblioteksassistent Andrea Dahnson inspirera Mariannelundarna att läsa mer.

Pandemirestriktionerna har lättat och det är full fart i biblioteket igen. Det är Andrea glad över.

Pandemirestriktionerna har lättat och det är full fart i biblioteket igen. Det är Andrea glad över.

Foto: Josefine Antonsson

Mariannelund2021-11-15 08:00
undefined
Andrea Dahnson från Eksjö har jobbat på Mariannelunds bibliotek sedan 2018. Sedan dess har biblioteket byggts om och en helt ny barnavdelning har skapats. "Det har varit ett riktigt lyft och spelat stor roll".

Att få sätta sig ner med en bok, försvinna in i en helt annan värld och glömma bort både tid och rum. Det är bland det allra bästa biblioteksassistent Andrea Dahnson vet.

– Det är något jag gärna vill att andra ska få uppleva också. Man pratar om att unga läser mindre, det vill jag ändra på. Jag tycker det är superhärligt att få förmedla en riktigt bra bok till ett barn, berättar hon entusiastiskt när vi möts på Mariannelunds bibliotek för att prata om bibliotekets utveckling och hennes eget engagemang för läsning.

– Jag vill också förmedla känslan jag hade när jag själv växte upp, att biblioteket är öppet för alla och att man kan komma och gå som man vill. 

undefined
"När jag var liten sa jag att jag skulle jobba på bibliotek. Jag hade alltid en trave böcker vid sängen och läste flera på samma gång", säger Andrea, som brinner för att barn och unga ska läsa mer.

Sedan Andrea började jobba som biblioteksassistent på Mariannelunds bibliotek 2018 har mycket hänt. 2019 kunde de satsa på en helt ny barnavdelning med hjälp av pengar från Kulturrådet, vilket blev ett ordentligt lyft för hela biblioteket. 

Andrea har också startat många olika typer av läsfrämjande aktiviteter. Detta läsår pågår till exempel Ett magiskt år – en slags "trollkarlsskola" med mål att få barn att läsa mer.

– Just nu har jag åtta elever som är indelade i olika elevhem och får göra olika typer utmaningar. Under årets gång går de upp i level i trollkarlsvärlden. När de startar är de nybörjare och målet är att nå nivån trollkarlsmästare.

Snart drar Andrea även igång ”Shared reading”, en form av högläsning i grupp för vuxna, i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Hon har också utökat samarbetet med skolan där hon regelbundet läser för eleverna.

– Det är superroligt att läsa för förskoleklassen! Jag brukar ha med en resväska med som jag fyller med grejer som har med sagorna att göra.

Andrea berättar att hon har stort utrymme att komma med idéer och hitta på nya aktiviteter i sin tjänst, något hon tycker är både utvecklande och kul.

– Ett av målen är att fler unga ska få upptäcka det vackra och roliga med att läsa. 

undefined
Några boktips från Andrea som passar i höstmörkret: Mumiens återkomst av Jonna Björnstjerna, Sista Chansen av Rainbow Rowell och Ljusnan du mörka av Lars Landgren.

Framöver vill Andrea fortsätta satsa mycket på barn och ungas läsning i Mariannelund. Själv har hon alltid älskat böcker och beskriver att hon i barndomen ”alltid hade en trave böcker vid sängen och läste fem samtidigt". Men för att nå de som inte är lika ivriga läsare tycker hon det är viktigt med ett brett utbud av exempelvis ljudböcker.

 – Vi ser också en trend med grafiska romaner, till exempel Handbok för superhjältar. De flesta sådana böcker lånas ut väldigt mycket.

Att biblioteket betyder mycket för en liten ort som Mariannelund är det ingen tvekan om, menar Andrea. Och det handlar inte bara om tillgång till litteratur. När annan samhällsservice monteras ner står biblioteket kvar – och fyller en allt viktigare funktion som mötesplats.

– Det märkte vi nu efter pandemin, hur glada folk blev när vi öppnade upp. Den sociala biten är viktig. Jag får ofta hjälpa till med andra saker än böcker eftersom det är så långt att åka in till Eksjö. Jag har till exempel fått hjälpa någon att byta batteri i mobilen. Här är ingen fråga för dum, säger Andrea.

Själv trivs hon mycket bra med att jobba på en liten ort, även om det blir mycket ensamarbete.

– På ett mindre bibliotek kommer man nära besökarna och lära känna dem. Jag gillar de små pratstunderna man får varje dag. Nu under pandemin har det varit väldigt tyst emellanåt –och jag har insett hur stor betydelse besökarna faktiskt har för min arbetsdag. 

undefined
Pandemirestriktionerna har lättat och det är full fart i biblioteket igen. Det är Andrea glad över.
Andrea Dahnson
Andrea Dahnson
Andrea Dahnson

Ålder : 31 år gammal
Gör : jobbar som biblioteksassistent på Mariannelunds bibliotek, utbildar sig samtidigt till kulturvetare
Bor : i Eksjö
Familj: Andrea har två döttrar, pojkvän och bonusdotter
Intressen : gillar att måla, läsning, hobbyodling, ”jag tar hand om mina pallkragar som bebisar”, vara ute och röra sig i naturen, titta på filmer, serier och umgås med familjen
Favoritbok : bokserien Korpringarna av Siri Pettersen (fantasy för unga vuxna). 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!