Så vill vi ha våra blommor till jul

Förr var en stor, oftast röd, rosett en självklarhet i julgrupper. Det är det inte längre. Likaså är de starka dofterna färre.

Sofia Segerström med ett par julstjärnor

Sofia Segerström med ett par julstjärnor

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2019-12-20 16:00

Sofia Segerström, florist på Mariannelunds blomsteraffär, planterar en långsmal julgrupp och tidigare ägaren Lisbeth Andersson binder en dörrkrans vid ett bord intill. De sitter i det ljusa växthuset medan decemberregnet faller utanför.

Sofia Segerström säger att det är stor variation på vad som efterfrågas till jul.

– Julen är förvånansvärt traditionell men det beror på person. En del tycker det är viktigt att det står i en fin kruka. Till jul är det mycket grupper som säljs. Vi har både traditionella och modernare. De senare säljer bättre, säger hon.

– Många tycker om att göra sin egen julgrupp, säger ägaren Lotta Andersson som haft flera "workshops" med olika grupper innan jul.

Har julgrupperna förändrats jämfört med tio år sen? 

– De små röda tulpanerna har nästan försvunnit. Det är mycket mer pynt nu än det var förr. Då var det i princip en rosett som dekoration i julgrupperna. Nu är de traditionella rosetterna borta, säger Lisbeth Andersson. 

– Det är mycket naturmaterial, beskriver Sofia Segerström efterfrågan och förklarar att det idag säljs lika många julgrupper i vitt som i rött till julhelgen.

Vilken hänsyn tas till allergier i julblommor?

– Det finns doftfria växter. Det är hyacinter annars är det inte så mycket dofter längre. Det förädlas och jobbas att få bort dofter. Det är både tråkigt då det är trevligt med doft men bra för de som har allergier, säger hon.

De senaste tio åren har även tulpaner blivit en allt vanligare julblomma.

Sofia Segerström planterar en julgrupp till försäljningen.
Sofia Segerström planterar en julgrupp till försäljningen.
Karta: Mariannelund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!