Satsar på eget med passion för trä

Passionen för hantverket är bakgrunden till att Emil Selander valt att starta en egen firma för möbeltillverkning i Vallnäs.

Emil Selander står bakom E.S.Interiör som sysslar med tillverkning och renovering av trämöbler.

Emil Selander står bakom E.S.Interiör som sysslar med tillverkning och renovering av trämöbler.

Foto: Magnus Strömsten

Mariannelund2020-09-20 20:00

E.S.Interiör är namnet på firman som Emil Selander startat. 33-åringen utgår från början från en liten lokal i källaren i villan i Vallnäs utanför Mariannelund. Firman kommer han till en början ha vid sidan om sitt ordinarie arbete på ett sågverk.

– Jag värderar skog och träd väldigt högt och tycker att virket träden ger oss skall behandlas med respekt. Grundkunskaperna i möbeltillverkning fick jag genom att studera industriprogrammet på gymnasiet med inriktning på trä. Sedan dess har jag tillverkat möbler för eget bruk och även åt bekanta. För ett drygt år sedan grundade jag firman, men det är först nu som jag börjat ta in uppdrag från en bredare kundkrets, säger Emil Selander.

Verksamheten ska omfatta såväl nytillverkning av diverse möbler samt renovering av befintliga.

– Jag har tänkt jobba ganska brett för det är både roligt och utvecklande att prova nya saker. Det kan vara att laga en stol som kan fungera i många år framöver istället för att kastas, eller att specialtillverka detaljer som lister till ett gammalt fönster som annars kan vara svår att få tag på, säger Emil Selander.

Under vårt besök ligger två rustika plankor på arbetsbänken som ska bli till ett bord.

– Jag arbetar gärna traditionellt med handverktyg för att komma träet närmre och känna och förstå det bättre. De här plankorna är av alm och de ska sammanfogas med hjälp av epoxy som är en typ av hårdplast som går att färgsätta enligt önskemål. Det blir väldigt effektfullt att kombinera materialen och resultatet blir i slutänden en unik möbel, säger Emil Selander, som lägger stor vikt vid val av materialen han jobbar med.

– Jag samarbetar med en lokal leverantör som fäller exempelvis gamla almar, askar, ekar och körsbärsträd. Det är väldigt mycket värt att få tag i så fint virke att jobba med.

Exklusiva material och åtskilliga arbetstimmar leder till att produkterna kostar en del.

Tror du att kunder är beredda att lägga de pengar som krävs?

– Jag hoppas att man är beredd att betala för den kvalité jag kan erbjuda jämfört med massproducerade möbler och se det som en långsiktig investering som man kan ha nytta av i många år, säger Emil Selander.

På sikt hoppas han att möbelsnickeriet kan bli en heltidssysselsättning.

– Första målet är att kunna expandera till en ny lokal, men sedan är drömmen att kunna ägna mig åt det helt och hållet.

Det går åt många timmar för Emil att få fram den rätta känslan i varje möbel.
Det går åt många timmar för Emil att få fram den rätta känslan i varje möbel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!