Satsningen: Här blir det nära 15 nya jobb

Hessleby Behandlingshem, byggs om för att kunna ta emot fler klienter. Satsningen ger uppemot 15 nya jobb på anläggningen i Mariannelund.

Hessleby behandlingshem i Mariannelund kommer att byggas om för nära 40 miljoner kronor. Det ger fler platser och nära 15 fler anställda.

Roger Lönn är institutionschef och glad över satsningen som ska ske i Mariannelund.

Hessleby behandlingshem i Mariannelund kommer att byggas om för nära 40 miljoner kronor. Det ger fler platser och nära 15 fler anställda. Roger Lönn är institutionschef och glad över satsningen som ska ske i Mariannelund.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2018-11-21 16:51

– Det är jätteroligt och det betyder väldigt mycket för verksamheten på olika sätt, säger Roger Lönn, som är ansvarig chef på behandlingshemmet.

Satsningen som ska göras innebär att det befintliga behandlingshemmet utanför Mariannelund byggs om. Det gör att antalet platser ökar från dagens 35 till 39 platser, varav 15 kommer att vara öppna platser.

– Det är ett trängande behov av nya platser på nationell nivå, och människor som dömts till vård har fått inte fått plats och tvingats vänta. Nu blir Hessleby en av de platser där man nu vill gå vidare med projekteringen att utöka, säger Roger Lönn.

Det finns totalt elva statliga behandlingshem för LVM, lagen om vård av missbrukare, i landet. de tar årligen emot cirka 1 200 klienter som dömts tilltvångsvård i max sex månader.

Satsningen i Mariannelund ligger på nära 40 miljoner kronor. Efter tisdagens besked återstår bara ett definitivt beslut att sätta igång projektet. Det väntas tas av generaldirektören Jan-Erik Josefsson för statens Institutionsstyrelse i mars nästa år.

– Sen tar upphandling och sån saker vid så jag kan tänka mig att det blir byggstart under hösten, bedömer Roger Lönn.

Ombyggnationen innebär inte bara fler platser.

– Det kommer att betyda mycket för arbetsmiljön för våra anställda och för vårdmiljön för klienterna, säger Roger Lönn.

Ombyggnationen innebär bland annat en utökning från två till tre låsta avdelningar samt en omvårdnadsavdelning i huvudbyggnaden. en ny matsal med självservering. Nya personalutrymmen med bland annat nya omklädningsrum och rapportrum i källaren. en ny administrationsbyggnad skapas i "Villa Frigg" och entrén blir tillgänglighetsanpassad.

För att klara utökningen av antalet platser behöver behandlingshemmet också nyanställa närmare 15 personer när ombyggnationen är klar att tas i bruk runt hösten 2020.

– Det handlar om ungefär 13-14 nya tjänster, och det är extra roligt att det skapas statliga arbeten i den här delen av landet, säger Roger Lönn.

I dag har Hessleby behandlingshem 77 anställda. Det väntas öka till cirka 90 när nysatsningen är verkställd.

Hessleby tar emot runt 100 klienter på ett år och omsätter runt 55 miljoner kronor och drivs av Statens Institutionsstyrelse som driver elva LVM-hem med totalt cirka 400 platser i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!