Ungdomars skaparglädje föder ortens nya signaturmelodi

Två sommarlovsdagar tog det för ungdomarna att tillsammans med musikern Johan Östberg skriva och spela in Sången om Mariannelund.

"Ni vet ju hur jag menar." Gänget har samansvetsas under dagarna och när Johan Östberg regisserar ungdomarna behöver han inte säga så mycket.

"Ni vet ju hur jag menar." Gänget har samansvetsas under dagarna och när Johan Östberg regisserar ungdomarna behöver han inte säga så mycket.

Foto: Linda Jonzon

Mariannelund2021-08-05 20:15
undefined
"Ni vet ju hur jag menar." Gänget har samansvetsas under dagarna och när Johan Östberg regisserar ungdomarna behöver han inte säga så mycket.
undefined
Sandy Olsson och Adnan Alshekhali har båda skrivit låtar tidigare och tyckte det fungerade väldigt bra att skriva tillsammans.

I två dagar var musikproducenten och artisten Johan Östberg på besök i Mariannelund för att tillsammans med fyra entusiastiska ungdomar skriva Sången om Mariannelund. 

– Jag trodde att det skulle vara svårt, men när jag förstod Johans taktik tänkte jag att det blir bra, säger Adnan Alshekhali som är en av deltagarna. Han har skrivit låtar förut, mest i skolan, och säger att han har fått bra tips som kommer förenkla hans låtskrivande framöver.

undefined
Den andra och sista dagen har gruppen spelat in scener till musikvideon på olika inspelningsplatser i Mariannelund.
undefined
Sången om Mariannelund är en del av sommarfritidsverkamheten. Martina Nord är fritidsledare och glad åt ungdomar får delta i gratis kulturverksamhet.

Projektet hade plats för 30 ungdomar men intresset har varit svalt. Martina Nord är fritidsledare och tror att det beror på att många är på semester.

– Med facit i hand har vi haft större frihet när vi varit få, säger hon och menar att de lätt kunnat förflytta sig i samhället för att spela in olika scener till musikvideon.

– Känslan av misslyckande släppte så fort vi drog igång och alla har fått en större del i processen än om vi hade varit fler.

–Jag var faktiskt en del av refrängen, säger Nova Österman som kläckte idéen om att använda sig av de olika smeknamnen "Marre" och "Malund" i sången.

undefined
Sången om Mariannelund har skrivits av Adnan Alshekhali, Nova Österman, Abdulrhman Sultan och Sanny Olsson.

Hur kommer man överens när man skriver en låt tillsammans?

– Det är lätt. Man samarbetar, säger Sandy Olsson tvärsäkert.

– Vi skrev ner idéer två och två, och sedan har Johan mixat ihop det till ett förslag på en sång som vi alla tyckte om.

undefined
"Jag tror att alla människor har förmågan att skapa, en gratis gåva man har inombords, men det gäller att hitta skaparglädjen. I det här fallet tycker jag att jag har lyckats med det," säger Johan Östberg, musikproducent och artist.

Johan Östberg jobbar med barnunderhållning på olika sätt, och har skrivit låtar tillsammans med grupper förut.

Vad är det svåraste i den kreativa processen?

– Att inspirera! Jag tror att alla människor har förmågan att skapa, en gratis gåva man har inombords, men det gäller att hitta skaparglädjen. I det här fallet tycker jag att jag har lyckats med det.

Texten såväl som musikvideon har flera lokala kopplingar. Det förekommer scener från flera typiska ariannelunds-platser och i rekvisitan återfinns bland annat karameller. 

De har använt sig av olika kreativa uttryck.

– Idag har vi varit på Julles och spelat in ljud. Vi använde bland mycket annat en soptunna och en skiftnyckel, och det kommer bli en trumrytm i sången, förklarar Johan.

undefined
Inspelning pågår.
undefined
Martina Nord, fritidsledare, och Johan Östberg har tillsammans med Helén Lindqvist sett till att projektet blev verklighet.

Låten är en slags kärlekssång till Mariannelund.

– Ungdomarna är bärare av det positiva. Många vuxna kan ha varit med om förändringar den senaste tiden, men ungdomarna känner att det här är en bra plats på jorden, säger Martina.

– Det är deras ord i låten, och det känns som att de är stolta över den.

undefined
Till en demoinspelning sjunger gänget hela sången en gång till. Johan Östberg ska ta med sig allt material hem och producera musikvideon.
undefined
Abdulrhman Sultan och Johan Östberg riggar för en scen.
Sången om Mariannelund

Sången om Mariannelund är samarrangemang mellan Kulturakademin i Mariannelund, Furulundsskolan och Eksjö kommuns sommarverksamhet. Det finansieras av statliga medel som fritidsverksamheten fått för att bedriva gratis sommarlovsaktiviteter för ungdomar.

Projektet är en del av Det stora Vårskriket som på grund av pandemin fått skjutas fram i omgångar, och musikvideon planeras att släppas den 4 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!