Under en period har lokalbristen för barnomsorgen men även skolan i Mariannelund varit påtaglig och situationen börjar nu bli allt mer akut.
När skolan byggdes om och renoverades för några år sedan var befolkningsunderlaget sviktande.
En stor undermålig skolbyggnad revs men kalkylerna spådde att de lokaler som var kvar ändå skulle räcka då färre elever väntades.
Men riktigt så blev det inte. Flyktingströmmen som dominerande orsak har förändrat situationen drastiskt. Antalet elever har stadigt gått upp och skolan håller nu på att tangera 300 elever.
Både barnomsorg och skola måste idag pussla för att lösa situationen men med ett ökat antal barn blir situationen än mer sårbar.
I år och även förra året har exempelvis sexorna fått gå till högstadiet för sin undervisning.
– De har sitt klassrum där och det är naturligtvis inte riktigt bra men det beror på platsbrist, säger rektor Tomas Erazim.
En snäv flaskhals när man är många är skolans matsal där elever och personal ska hinna äta under en mycket begränsad tid.
Tomas Erazim säger att man ännu inte fått något besked om hur lokalsituationen ska lösas.
– Politiken är väl medveten om behoven och jag har signalerat att om det vara på plats till höstterminen 2019 så måste beslut tas senast vid nyår.
En lokalutredning gjordes i våras men den måste uppdateras igen.
– I lokalutredningen är paviljonger lösningen. Då skulle vi få fyra klassrum som ersätter de tre som finns i det huset som Bullerbyn finns. Bullerbyn skulle då kunna ta över hela huset som blir förskola. Då klarar vi oss ett år, säger Erzaim.
Bo Kenneth Knutsson, nämndordförande, säger att efter terminsstarten har man får man tydigare bilder av förutsättningarna.
Att hyra in sig i i andra lokaler vill man helst undvika.
– Det finns inte så många lokaler och det måste vara samlat. Paviljonger kan vara ett alternativ. Det finns på exempelvis Prästängsskolan men de som är där behövs ännu ett år. Vi hoppas också hålla oss inom ramarna så vi inte drar oss på extra kostnader.
– Det hoppas jag och åtgärdsplanen behöver vara på plats innan dess. Beslut är en sak men det är det som finns på skolgården som räknas, säger han.
Enligt utvecklingsledare Ann-Marie Pejrud väntas den pågående lokalutredningen komma upp till politisk behandling i barn- och utbildningsnämnden i november.