Skolresan stoppades – av flygstrejk

En klass på Mariannelunds folkhögskola fick vända hem igen, då de hamnade mitt i flygstrejken på Arlanda.

Kursdeltagare i en av Mariannelunds folkhögskolas äventyrskurser fick vända om i Stockholm på grund av strejken.

Kursdeltagare i en av Mariannelunds folkhögskolas äventyrskurser fick vända om i Stockholm på grund av strejken.

Foto: privat

Mariannelund2019-04-26 14:00

Efter att förhandlingarna med SAS och Svenska pilotföreningen natten till fredagen avslutats utan något avtal, gick 1409 piloter i Sverige, Danmark och Norge ut i strejk. 673 flyg har ställts in och SAS låter i ett pressmeddelande meddela att 72 000 resenärer berörs.

Några av de som fick lägga om planerna helt var fortsättningsklassen Bibel-Äventyr på Mariannelunds Folkhögskola. Tio kursdeltagare och deras lärare hade planerat att åka till Skottland och vandra men möttes av ett inställt flyg på grund av strejk.

– Vi var lite förberedda på det och det var inte helt klart att vi skulle kunna boka om. Vi behövde inte sitta länge och vänta, säger läraren Pierre Wandestam, när truppen är på väg hem mot Mariannelund igen på fredagsförmiddagen.

– Vi har ombokat så vi hoppas det ska gå nästa vecka i stället. Så vi gör annat nu. Vi kastar om programmet lite och åker till Isaberg och åker downhill istället, säger han.

Christoffer Wein, en av kursdeltagarna i Mariannelund, är lite besviken:

– Den här resan är största grejen på hela terminen. Vi har haft träningscheman och planerat så det känns ganska tråkigt att vi fastnade i Stockholm, säger han.

– Det var väldigt mycket framåt och tillbaka och vi fick ingen riktig klarhet innan, så vi chansade och åkte vid tvåtiden i natt. På Arlanda blev vi sittande i en och en halv timme. Vi var där i väldigt god tid så vi kom bra till i kön. Det var full fart och ganska stimmigt när vi åkte därifrån. Det märktes verkligen att det stod still, beskriver han.

Klassen har bokat om sin resa till nästa fredag då man hoppas komma iväg. Om även nästa veckas flyg ställs in, försöker skolan boka om ännu en gång.

– Då skjuter vi fram det en vecka till men sedan kan vi inte göra det så jag hoppas det inte blir långvarigt, säger Pierre Wandestam.

Tidningen söker både SAS och Svensk Pilotförening för en kommentar. I ett pressmeddelande säger dock pilotföreningen att ett av huvudkraven för pilotföreningen är större förutsägbarhet i förhållande till arbete och fritid.

– Dagens schemaläggningsregler är ohållbara och majoriteten av piloterna har inte fasta scheman, säger Wilhelm Tersmeden i ett pressmeddelande.

I ett pressmeddelande från SAS beklagar bolaget djupt strejken och de konsekvenser det får för kunderna.

72 000 resenärer berörs av flygstrejken.
72 000 resenärer berörs av flygstrejken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!