Pandemin har inneburit stora utmaningar för många. Räddningen för karamellkokeriet i Mariannelund kom i form av en beställning på en hård karamell med salmiak, chili, salt och cayenne.
– Det har varit riktigt jobbit det här första kvartalet med att klara sig igenom. Det som räddat oss är ett samarbete med en lakritsfabrik i Stockholm, berättar Cecilia Jonsson som driver Mariannelunds Karamellkokeri.
– De tog kontakt med oss förra sommaren och ville ha en twist på turkisk peppar. Sedan dess har de köpt tre ton karameller av oss nu under vintern och totalt fem ton sedan september.
En webbshop, samarbete med butiker och en liten arbetsstyrka är en del av de andra insatser som karamellkokeriet gjort för att hålla sig över ytan.
– Det är en väldig bergodalbana. Det känns som att vi har mycket att göra men jag tror att det dels har att göra med att vi är så få. Nu ska vi börja förbereda inför sommaren.
Trots pandemin besökte mot förväntan drygt 20 000 personer karamellkokeriet i juli 2020. Cecilia Jonsson hoppas på något liknade även i år.
–Förra året var det nästan inga utländska turister men det gick bra ändå. Det var många som passade på att åka på dagsutflykter och då kom de även till oss. I år hoppas vi också på att Astrid Lindgrens Värld ska ha öppet.
En nyhet inför säsongen är att karamellkokeriet ska öppna en ny butik i Eksjö.
– I höstas sa jag upp den butiken vi hade i Eksjö för jag kände att vi inte skulle klara av att ha den hyra som skulle bli efter första januari. Nu har kommunen erbjudit en ny lokal som är lite mindre och ligger högre upp på Norra Storgatan. Jag kände att jag ändå vill testa på det i och med att det troligtvis inte blir några marknader i sommar och höst.
Öppningen kommer att ske i mitten av juni.
–Då hoppas jag att restriktionerna har släppt lite annars får det bara vara två personer där inne. Det är samma här i Mariannelund. Förra året hade vi åtta och då var det ändå kö. Blir det ingen lättnad får vi få försöka lösa det genom att ha en marknadsdisk utanför.
Vad som händer om sommarbesökarna uteblir kan Cecilia Jonsson inte svara på.
– Jag försöker ofta att hitta något guldkorn i stenhögen. Lakritsfabriken har redan funderingar på nästa jul så där har jag en leverans på omkring fyra till fem ton. Sedan är det en lång väg innan man är i mål.