Stort möte om landsbygdsutveckling

På fredag redovisas förstudien "brukardriven digital landsbygdsutveckling" vid ett möte i Mariannelund.

Ett kommunövergripande möte kring hur digital teknik kan utveckla  en bygd hålls i Mariannelund på fredag.

Ett kommunövergripande möte kring hur digital teknik kan utveckla en bygd hålls i Mariannelund på fredag.

Foto: Alexander Olivera

Mariannelund2019-09-23 18:47

Djursdala samhällsförening och Högskolan i Jönköping har genom medfinansiering av Leaderområdet Astrid Lindgrens Hembygd genomfört en förstudie, kring hur den digitala tekniken kan utveckla bygden.

– Vi har haft en lyckad fiberutbyggnad. När vi nu har så förnämlig infrastruktur, vad kan vi göra, sammanfattar Jacob Käll, ordförande Djursdala samhällsförening, balkgrunden till förstudien.

Forskare från högskolan har intervjuat lokalbefolkningen kring behov som efterfrågas men man har varit noga att inte presentera någon teknik.

– Vi vet inte riktigt vad som är möjligt, säger Jacob Käll.

Han beskriver exempelvis att man skulle kunna kopplas upp mot sin vårdcentral, genomföra vårdplanering med anhöriga på annan ort, ha appar för att kommunicera med varandra lokalt och med kommunen, ha distansundervisning eller drönartjänster i skogsbruk.

Förstudien kommer på fredag att redovisas vid en träff på Filmbyn i Mariannelund. Men det är samtidigt ett avstamp mot mer konkret tillämpning.

– Nu vill vi göra mer konkreta saker med digital teknik och högskolan ser gärna att det kommer med nya bygder och samarbetspartners, säger Jacob Käll.

Så de som är intresserade av lokal digitaliserad bör komma?

– Absolut, bara de anmäler sig, säger han, även om anmälningstiden gått ut.

Djursdala blir fortsatt i fokus i en ny forskningssatsning med Högskolan i Jönköping.

 – Temat blir, hur de som använder och de levererar digital teknik kan samverka, så det blir så bra som möjligt, beskriver Jacob Käll.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!