Svagt intresse för tomma lokalerna

Flera lokaler står tomma kring Mariannelunds centrum. "Det gäller att det finns entepenörer som vågar satsa" menar Marie Brask.

Flera lokaler kring Mariannelunds centrum står tomma. Före detta Engdahls färg är en dem.

Flera lokaler kring Mariannelunds centrum står tomma. Före detta Engdahls färg är en dem.

Foto: Elin Elmström

Mariannelund2020-08-18 08:00

Engdahls färg och före detta Konsum är några av de lokaler som står tomma i centrum.

– Det finns jobb att göra för att Mariannelund ska kunna blomstra, menar Marie Brask, näringslivschef i Eksjö kommun. 

– Dels krävs det att vi fyller de tomma lokalerna med branscher som det finns behov av på orten. Sedan gäller att det finns människor som vågar. Det finns redan många positiva exempel från Mariannelund på drivna entreprenörer. Det tror jag är positivt för det kan i sin tur leda till att fler satsar.

Fredrik Larssen äger fastigheten där Engdahls färg brukade vara.

– Det är ett par år som det stått tomt. Jag hoppas på att det ska komma någon som kanske väljer att driva en jättebra restaurang. Just nu är det enda som händer att jag och min son har pingismatcher där.

Ahmed Abusultan, som är ägare till lokalen där Konsum höll hus, är av liknande mening.

–Den har stått tom i ett år nu och jag bara väntar på att någon som vill ha verksamhet där ska höra av sig. Jag vet i nuläget inte vad som kommer att hända.

Samtidigt finns det andra verksamheter i Mariannelund som försöker sälja och gå vidare. Robert Glader på Emilkraften är inte överraskad. 

– Det är viktigt för alla orter att det finns ett levande centrum. Sedan tror jag att kärnfrågan är hur länge de som driver verksamhet kan stå emot den nya tiden. Även om innevånarna vill ha verksamheterna måste tillräckligt många handla, annars överlever de inte. Detta är inte unikt för Mariannelund - Eksjö och Vimmerby slåss också för att det ska finnas en aktiv handel.

Marie Brask tror själv att besöksnäringen kan vara en nyckel. Robert Glader som jobbar med frågan menar att det är speciellt arvet efter Astrid Lindgren som har dragkraft och potential. 

– Kommer det ett visst antal människor så spenderar de också pengar. Vi jobbar för att få hit fler. Till exempel tittar vi på att utveckla cyklingen mer. Det är en stark trend, folk vill vara ute, och här omkring finns det mycket att titta på. 

Från kommunens sida menar Marie Braks att det under hösten kommer arbetas fram etableringsunderlag som visar vilka verksamheter som efterfrågas just i Mariannelund.

– Vi kommer kunna säga "det här finns det behov av" och ge stöd i form av affärsrådgivning och liknande. Det vi inte kan göra är att som kommun gå in och finansiellt stötta en privat entreprenör utan man måste våga satsa själv.

”Vi kommer att jobba med etableringsmaterial under hösten genom att invertera branscher, se vad som saknas och vad folk vill ha in. Efter det kan vi göra  riktade mer insatser.” menar Marie Brask.
”Vi kommer att jobba med etableringsmaterial under hösten genom att invertera branscher, se vad som saknas och vad folk vill ha in. Efter det kan vi göra riktade mer insatser.” menar Marie Brask.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!