Takten ökar för vaccineringen – svårt läge på sjukhusen

Drygt 1 500 länsbor har hittills vaccinerats mot Covid 19. På måndagen gick ytterligare 4 000 doser ut till kommunerna. Men det dröjer ännu till vaccin kan ges på vårdcentralen i Mariannelund.

Regionens vaccinationssamordnare Jonas Almgren säger att ytterligare 4 000 doser gått ut i länet under måndagen. Än så länge används dock bara en vårdcentral per kommun.

Regionens vaccinationssamordnare Jonas Almgren säger att ytterligare 4 000 doser gått ut i länet under måndagen. Än så länge används dock bara en vårdcentral per kommun.

Foto: Jimmy Karlsson / TT-Bild arkiv

Mariannelund2021-01-11 19:30

– Än så länge blir det vaccinering på en vårdcentral per kommun, bortsett från Jönköping. Det är först när vi går in i Fas 2 som vi kommer behöva använda alla vårdcentraler för att nå ut brett, säger Jonas Almgren, vaccinationssamordnare på Region Jönköping på en presskonferens på måndagen.

Smittläget beskrivs fortsatt som allvarligt. Senaste veckan har 1 408 länsbor bekräftats smittade.

– Det är exakt lika många som veckan före, men vi märker att en större andel, cirka 20 procent, av de som testas är smittade, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér.

97 patienter vårdas på sjukhus. Cirka en tredjedel på höglandssjukhuset i Eksjö där ett stort antal medarbetare nu börjar arbeta mer än 40 timmar i veckan.

– Mellan 220 och 250 personal berörs av det från och med måndagen, hur många i Eksjö har jag ingen siffra för. Men när krislägesavtalet används fullt ut om 1,5 vecka berör det 1 000 personal i länet. Det är nödvändigt för att klara både covidvården och akuta operationer av cancer och kärloperationer, säger sjukvårdsdirektör Mats Bojestig.

 Regionen ökar nu också takten på vaccineringen och börjar nu vaccinera personer i den kommunala hemsjukvården.

– Brukare och anhöriga i hushållet får ett intyg att ta med sig till vårdcentralen. Efter den gruppen vaccineras personal i vård- och omsorg, säger Jonas Almgren.

– När vi kan gå in i fas två hänger på vaccintillgången, men det ska öka snabbt nu.

Karta: Eksjö kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!