Trygghetsmöte fick stor uppslutning

Det finns saker som det behöver jobbas mer med i Mariannelund. En satsning på ungdomar är en vädjan från allmänheten till kommunen.

Förra trygghetsmötet kom 10 personer. Nu var det över 100.

Förra trygghetsmötet kom 10 personer. Nu var det över 100.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2018-11-28 17:00

Förra gången ett trygghetsmöte arrangerades i Mariannelund kom det ett tiotal från allmänheten. I år kände kommunens utvecklingschef Jürgen Beck att intresset var betydligt större, att han bokade Folkets hus. Ett klokt val då det kom över 100 personer.

Förra gången var det fokus på trafikrelaterade frågor, frågor som fortfarande är levande, både med åtgärder på platser men också att stävja de som kör olagligt.

En trafikfråga som lyftes var det gångfartsområde som planeras vid torget där bara ett fåtal p-platser blir kvar. Skarp kritik riktades kring handläggningen av ärendet.

– Kommunen har inte ens frågat företagarna om deras åsikt, sorgligt är vad det är, sa Susanne Stjernberg, som driver ett konditori på gatan.

– Vi tar med den frågan tillbaka, lovade Jürgen Beck.

I samband med den tänkta förändringen av torgområdet lyftes också en annan fråga hur torget används.

– Torget är ingen lekplats. Det måste stoppas och man måste värna om de näringsidkare som är kvar, uppmanade en ortsbo.

Ett område som upplevs otryggt i samhället är området "bakom" idrottshallen.

– Mina barn är inte så glada att gå själva till idrottshallen då det är stora folkmassor på skolgården, konstaterade en förälder.

Att ungdomar "flyter omkring" då de inte har något att göra ses som ett stort problem och kommunen uppmanades satsa på ungdomarna på olika vis.

Fritidsgården hade tidigare öppet tre kvällar i veckan, numera är det bara en.

Rolf Johnsson, chef för öppna ungdomsverksamheten, berättade om bemanningen som krävs och att man tvingats dra ner på grund av ekonomin.

– Jag håller med men tyvärr, jag kan inget göra åt det, bemötte han kritiken.

– När vi fördelar budgeten så ska det räcka till många saker, förklarade kommunalråd Annelie Hägg (c) och nämnde totalen av insatser i olika verksamheter.

Polis Anders Sjöö, konstaterade att drogsituationen är besvärlig i kommunen men att Mariannelund inte sticker ut i sammanhanget.

Eksjö kommun fick även uppmaningen från ortsbor att "ta en riktig funderare", vilka personer som placeras i ett litet samhälle som Mariannelund.

Tydligt var ändå att invånarna tycker om och värnar om sin ort. Man konstaterar att det finns saker att jobba med framöver, för att inkludera invånarna och skapa en ökad trygghetskänsla.

En trygghetsvandring till olika platser på orten är tänkt att genomföras inom kort. Preliminärt datum är den 12 december.

Rolf Johnsson, chef för den öppna ungdomsverksamheten, vill som Mariannelundarna att fritidsgården ska vara öppen mer än en enda dag i veckan.
Rolf Johnsson, chef för den öppna ungdomsverksamheten, vill som Mariannelundarna att fritidsgården ska vara öppen mer än en enda dag i veckan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om