Tvist efter butiksbrand blir rättssak

Försäkringsbolaget vägrar betala ut pengar för det som förstördes vid butiksbranden i Mariannelund 2017. Nu tas fallet upp av tingsrätten.

Inga pengar har betalats ut efter en misstänkt mordbrand i en butikslokal i Mariannelund för tre år sen. Nu inleds ett tvistemål då ägaren stämt försäkringsbolaget.

Inga pengar har betalats ut efter en misstänkt mordbrand i en butikslokal i Mariannelund för tre år sen. Nu inleds ett tvistemål då ägaren stämt försäkringsbolaget.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2019-10-01 06:00

I januari 2017 larmades räddningstjänst till en bilbrand vid en butik i Mariannelund. Under släckningen upptäcktes att det brann i butiken. Polisen inledde en omfattande undersökning om misstänkt mordbrand, den kom senare att läggas ner. Händelsen resulterar nu i ett tvistemål kring försäkringsersättning. På tisdagen inleds tre dagars huvudförhandling i Jönköpings Tingsrätt mellan Lamar Livs och Länsförsäkringar Jönköping. Försäkringsbolaget har sagt nej till all utbetalning.

– Ägaren har stämt försäkringsbolaget och vill ha ersättning för inredning, bil och de varor han säger sig ha fått förstörda. Det började med 1,4 miljoner, men när jag informerade honom att han inte försäkrat så stora värden så sänktes totalbeloppet till 790 000 kronor, säger advokat Ylva Fransson, som för försäkringsbolagets talan.

Butiksägaren Ahmed Saied säger via tolk att han vill avvakta utgången av förhandlingen.

– Jag vet inte varför försäkringsbolaget inte vill betala. I övrigt får du prata med min advokat.

Butiksägaren företräds av Rickard Eriksson:

– Jag hoppas bevisa att försäkringsbolaget faktiskt ska betala. Normalt ska ett försäkringsbolag betala när det sker en brand och det finns försäkring. Här anser de att det ska finnas någon koppling mellan min huvudman och den som eventuellt ska ha tänt eld.

Vad har din klient för inställning?

– Han har ingenting med branden att göra och är bedrövad att försäkringsbolaget inte betalar. Det var hans livsverk som försvann i lågorna.

Karta: Mariannelund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!