Undersöker intresset för nya lägenheter

Fastighetsbolaget Eksjöbostäder undersöker nu intresset för nya hyreslägenheter i Mariannelund och Hult.

I dag äger Eksjöbostäder ett flerfamiljshus i Mariannelund utöver trygghetsboendet Bobinen. Nu undersöker bolaget möjligheterna till nybyggnation på orten.

I dag äger Eksjöbostäder ett flerfamiljshus i Mariannelund utöver trygghetsboendet Bobinen. Nu undersöker bolaget möjligheterna till nybyggnation på orten.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2019-12-06 05:00

Det har på senare år byggts nya lägenheter i Eksjö men på de mindre orterna i kommunen, som i exempelvis Mariannelund, är det många år sedan nyproduktion av fastigheter ägde rum. Men nu har det kommunala fastighetsbolaget Eksjöbostäders styrelse beslutat att genomföra en marknadsundersökning bland hushållen i Hult och Mariannelund kring just nyproduktion.

– Vi vill undersöka intresset för nyproduktion av lägenheter. Anledningen är att det kommit förfrågningar från de båda orterna som efterlyst nybyggnation, säger Emeli Olaison, vice ordförande i Eksjöbostäder.

– Det kostar lika mycket att bygga oavsett var vi väljer att bygga. Det vi vill veta är hur intresserad man är att hyra en lägenhet till marknadspris. Vi vill få underlag om vilka hyresnivåer man kan tänka sig och i enkäten vi skickat ut finns olika hyresnivåer angivna. Vi hoppas på så många svar som möjligt. Även om man inte är intresserad vill vi att man svarar för att vi ska få ett så bra underlag som möjligt, säger hon.

Om det skulle visa sig finnas ett stort intresse. Kan det då bli nybyggnation i Eksjöbostäders regi och när isåfall?

– Jag kan inte föregå något styrelsebeslut i frågan. Men för att styrelsen ska behandla frågan behöver vi ett underlag. Då folk hör av sig så förstår vi att det finns ett intresse. Men att vi gör en marknadsundersökning innebär inte i slutändan att vi ska bygga. Vi vill ha ett beslutsunderlag för eventuell nybyggnation, säger hon, utan att vilja spekulera i något antal lägenheter eller någon tidsaspekt.

– Vi har ett uppdrag att utveckla boendet i kommunen och att främja nybyggnation om det behövs, säger Emeli Olaison.

Eksjöbostäders kundservicechef Johan Franzén säger att han hoppas många vill bo i Mariannelund.

– Många säljer sina hus vid nyproduktion och de husen kan köpas av andra.  Det skapar rotation på bostadsmarknaden.

 Gun Samuelson som är ordförande i Mariannelunds samhällsförening, välkomnar att frågan lyfts:

 – Det är jättebra. Det behövs nya lägenheter, inte minst då vi är många 40-talister på orten. Men det borde redan ha varit klart och byggts för länge sen, anser hon.

Eksjöbostäder ägde för längre tillbaka ett stort fastighetsbestånd i Mariannelund men sålde det på 1990-talet. För några år sedan köptes ett flerfamiljshus på Centralgatan. De senaste åren har även kommunens trygghetsboende Bobinen omfattats av bland bolagets fastigheter.

Karta: Mariannelund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!