Ungdomsverksamhet på väg tillbaka till orten

Till sommaren kan en ny ungdomsverksamhet dra igång i Mariannelund. Innehåll prioriteras före en lokal.

Stefan Hallberg, fritidschef i Eksjö kommun, räknar med att den nya öppna ungdomsverksamheten i Mariannelund ska vara budgeterad och klar att sjösättas till sommaren.

Stefan Hallberg, fritidschef i Eksjö kommun, räknar med att den nya öppna ungdomsverksamheten i Mariannelund ska vara budgeterad och klar att sjösättas till sommaren.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2020-03-01 12:00

Vid jul stängdes fritidsgården Furan efter ett kommunalt besparingsbeslut. Innan dess hade den tidvis varit stängd på grund av lokal-  och personalbrist. Sedan nyår har tillväxt- och utvecklingssektorn ansvaret för den öppna ungdomsverksamheten. Sektorchef Nina von Krusentierna förklarar att det jobbas med en fortsättning i Mariannelund.

– Det jobbas med en plan och framförallt är det ett nytänkande, säger hon.

Fritidschef Stefan Hallberg säger att man kan starta en ny verksamhet då lokalen är uppsagd.

–  Det blir ett helt nytt omtag och man då kan hamna mer rätt i både tid och i innehåll.  Allt är på idéstadiet och det ska först förankras hos ungdomar, personal, skola och i samhället, säger han.

En idé, enligt Hallgren, kan vara att samlas i en utgångslokal men att det blir aktivitetsbaserat i samarbete med olika engagerade. Det gör det möjligt att ambulera mellan orter.

– Om man inte låser upp sig i en lokal så kan man lägga det på innehållet istället, säger han.

Furan hade en hyra på cirka 150 000 kronor per år.

– Men det är en besparing så vi måste hitta andra vägar. Förhoppningsvis kan vi hitta externa medel. Det är ett ganska stort mått av landsbygdsutveckling.

Hallberg säger att ungdomar åkt till Spelverket i Eksjö efter Furans stängning.

–  Men det är inget som är hållbart. Vår personal ska möta ungdomarna på plats i stället för att de ska slussas till Eksjö. Verksamheten måste finnas representerat på plats i hela kommunen. Att den inte finns är högst temporärt, säger han.

Karta: Mariannelund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!