Utebio, böcker och slöjd – Kalas i skogen vid filmbyn

Det blev ett riktigt kalas i Upplevelseskogen vid filmbyn i Mariannelund. En söndagseftermiddag som visade upp vad trakten har att erbjuda när det gäller hantverk.

Trycksvärtan hade knappt hunnit torka i den nya boken. " Den kom ut i fredags" berättar Cecilia Andersson, med rötterna i Lönneberga.

Trycksvärtan hade knappt hunnit torka i den nya boken. " Den kom ut i fredags" berättar Cecilia Andersson, med rötterna i Lönneberga.

Foto: Olof Carlson

Mariannelund2022-11-13 17:00

Att skriva böcker är också en form av hantverk. Cecilia Andersson från Eksjö, men med rötterna i Lönneberga presenterade sin alldeles nya bok, Ur Skogens djup. Så färsk att trycksvärtan knappt hunnit torka.

– Den kom ut i fredags, berättar hon.

Men hon var inte ensam författare på plats, Sara Schwardt som i flera år brevväxlade med Astrid Lindgren har samlat mycket av korrespondensen i flera böcker, som hon presenterade. Likaså fanns Carolina Klintefeldt från Mariannelund med och berättade om sina böcker. Hon representerade också Litteraturnod Vimmerby, där hon jobbar. 

Henric Simonsen fanns också på plats, liksom Lennart Ljunggren från Eksjö.

Utomhus i det lite gråfuktiga, men ändå milda novemberdiset fanns ytterligare ett 30-tal säljare, som dukat upp sina produkter, med allt från Isterband med kött från Ingatorp, till alpackaull och smide. Sjävklart också karameller. Och ostkaka från Emarp.

undefined
Inger Nilsson från Emarp utanför Mariannelund dukade upp med alldeles nybakad ostkaka, och ett knippe hemostar.

Det var Inger Nilsson som bakat ostkaka efter ett mariannelundsrecept hon fått av Ingrid Sjö i Linneryd en gång i tiden.  Anne-Maj Hugo visade upp sina hemmastöpta adventsljus Väldigt speciella på sitt vis, eftersom de är både ljus och adventsljusstake samtidigt.

undefined
Gårdagens middag blir som ny, om man använder våra recept, livar Nathalie Bokstedt, Nicolina Ugarph, och Elin Stejdahl i UF NoWaste.

En rad unga företagare, UF-företagare. Exempelvis UF Nowaste, med Nathalie Bokstedt, Nicolina Ugarph och Elin Stejdahl, som presenterade en väldigt speciell kokbok.

– Det är en receptsamling på hur man kan ta tillvara matrester, berättar Elin Stejdahl. Vi kände att vi ville göra något för miljön och matsvinnet är en stor bov i sammanhanget. Men om man kan ta vara på resterna kommer man i bit på väg.

undefined
Det var en hel del publik som trotsade det lite gråmulna novembervädret för att gå på kalas i Uppelvelseskogen.

Redan förra året var det premiär för kalaset i skogen vid filmbyn.

– Då ordnade vi det för att fira Astrid Lindgrens 100-årsdag, säger Gun Samuelsson, som var lite av marknadsgeneral.

– Det blev så bra att vi beslutade att köra en gång till...

Så mycket talas för att Mariannelund har fått en ny tradition. Och eftersom den inträffade på Fars Dag i år, så passar man på att hylla Emils pappa.

undefined
Anne-May Hugo visade upp sina adventsljus, stöpta för hand i ett stycke. De är dessutom lokalproducerade i Mariannelund.

Finalen på dagen blev också något utöver det vanliga. Hur många har upplevt utomhusbio i november månad? Jo publiken på kalaset, i alla fall de som dröjde sig kvar, fick se en av Astrid Lindgrens alla kortfilmer. "God natt, herr luffare" heter filmen som visades mellan tallarna i upplevelseskogen.

undefined
På en julmarknad kan man hitta lite av varje. Och 2022 lär ska vara en bra årgång på Rabarberchampagne.
Fredrik Adolfsson fick se och annan grimas, när besökarna smakade hans olika chilisåser. Den starkaste kallas hästspark...
Fredrik Adolfsson fick se och annan grimas, när besökarna smakade hans olika chilisåser. Den starkaste kallas hästspark...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!