"Verkligen stort och varje uppfödares dröm"

Robert Stejdahl i Mariannelund har fått se sin uppfödning Pastore Bob utvecklas till en riktig elithäst i år. Nästa uppgift blir VM-loppet i USA med fem miljoner till vinnaren.

Pastore Bob i ledningen efter 500 meter i finalen av Elitloppet på Solvalla tidigare i år.

Pastore Bob i ledningen efter 500 meter i finalen av Elitloppet på Solvalla tidigare i år.

Foto: Magnus Strömsten

Mariannelund2018-09-29 09:30

Vår tidning har tidigare berättat om Pastore Bobs framfart på travbanorna i år. Från att ha tjänat en halv miljon sina första tre år på tävlingsbanan i Mantorpstränaren Stefan Petterssons regi har hästen i år dragit in nästan 2,7 miljoner kronor och placerat sig bland de tre främsta i flera klassiska löpningar.

Framgångarna har nu lett till att hästen är en av de sju hästarna från Europa som blivit inbjuda till International Trot på Yonkers Raceway utanför New York i mitten av oktober.

– Det är verkligen stort och varje uppfödares dröm att få fram en sådan här häst. Det hade jag aldrig kunnat drömma om, säger Robert Stejdahl som har planer på att åka till USA och se loppet på plats.

– Jag är inte säker på att jag kommer att bli inbjuden än, men får jag chansen så kommer jag att göra det. Många som har varit där säger att det är riktigt häftigt. Man får vara i New York en vecka och ta del av sevärdheter och vara med på middagar och festligheter. Det skulle vara riktigt kul.

Dessutom gör Pastore Bob en intressant start i själva VM-loppet. Flera av de bästa hästarna från Europa som Bold Egale, Readly Express och Propulsion har avstått möjligheten att åka till USA och starta.

– Han möter inte så mycket tuffare hästar än han är van vid och skulle han få ett vettigt läge och komma till ledningen utan att det kostar för mycket säger många att han blir segerfarlig. Särskilt eftersom banan där bara är 800 meter och det är svårt att plocka längder från kön, säger Robert Stejdahl.

Resan Pastore Bob gjort så här långt är en riktig saga. Från att vinna på V75 i våras vann han internationella storloppet Finlandia Ajo i maj och blev på så vis en av de 16 i Elitloppet.

Där kvalade han in till finalen som fyra i försöket, men blev efter att ha forcerats hårt mot ledningen i finalen långt efter vinnaren.

– Då trodde nog många att hästen var knäckt och skulle få svårt att hävda sig, men han reste sig igen i sommar och var trea i såväl Hugo Åbergs Memorial som Sundsvall Open Trot. Senast var han ute i den stenhårda Mastersfinalen och hängde med riktigt bra även om de allra bästa blev för tuffa, säger Stejdahl som har drömmar om framtida framgångar.

– Pastore Bobs mamma Estrada O.R. är betäckt med From Above så om allt går väl kommer ett helsyskon till Pastore i vår. Det ska bli häftigt, säger Stejdahl.

Robert Stejdahl är uppfödare till Pastore Bob.
Robert Stejdahl är uppfödare till Pastore Bob.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om