"Vi sitter hela dagarna och försöker få hit folk"

”Här i inlandet är det katastrof”, menar Johan Durkstra. Med 90 procents lägre beläggning kämpar Spilhammars för sin överlevnad.

Där Johan Durkstra nu leker med sin hund brukar det en vanlig sommar vara fullbelagt av husbildar, husvagnar och tält.

Där Johan Durkstra nu leker med sin hund brukar det en vanlig sommar vara fullbelagt av husbildar, husvagnar och tält.

Foto: Elin E Elmström

Mariannelund2020-08-02 10:00

Vid Spilhammars camping tittar ägare Johan Durkstra ut över stora tomma ytor av gräs. Normalt skulle ställplatserna vid den här tiden vara fyllda av husbilar, husvagnar och tält. I år finns bara några enstaka.

–Den här våren och sommaren har det varit katastrof på katastrof på katastrof, berättar Johan Durkstra.

–Vi har haft 90-95 procent färre gäster än i fjol. Normalt har vi i högsäsong fullbelagt med mellan 300 till 400 gäster, idag är här drygt 20 personer och så har det sett ut hela sommaren.

Spilhammars camping brukar locka många internationella turister och såg tidigt i våras ut att göra det även i år. Bokningarna till sommaren hade börjat rulla in och säsongen såg ut att bli bra. Då kom pandemin och många länder avrådde sina invånare från att åka till Sverige. 

– Normalt sätt går det upp upp upp. Turismen i Småland brukar öka med fem till nio procent per år, menar Johan Durkstra.

– Fram till mars var våra bokningarna mycket bättre än ifjol. Sen tog det slut. Efter det var det bara avbokningar. 

Ytterliggare ett dråpslag menar han kom när Astrid Lindgrens Värld stängde. 

–Av de svenska turisterna som hade bokat fick vi då höra "Vi kommer inte i år utan nästa år istället". Jag hade ändå hoppats på fler svenska turister i och med att de flesta semestrat hemma i Sverige, men de har tagit sig till kusten istället. Där är det fullbelagt, Öland och västkusten har till och med varit överfulla. Hit till inlandet kommer nästan ingen. 

I 13 säsonger har Johan Durkstra med familj ägt och drivit campingen. Målsättningen är att det ska bli en fortsättning men hur är i nuläget oklart. 

– Det är tufft och vi vet ännu inte hur vi ska klara oss. Vi hoppas på stöd från regeringen, annars måste vi till banken för att försöka få lån och ta av våra personliga besparingar. Jag hade varit nöjd med 50 procents beläggning, då hade vi klarat oss. Nu får vi se hur det blir. 

Framåt ligger förhoppningen på att pandemin ska avta och göra det möjlig för en eftersäsong med svamp- och bärplock som dragkraft. 

– Vi sitter hela dagarna vid datorn och försöker få hit folk. Tyskarna får komma hit nu men de flesta har redan bestämt sig var de ska åka. Kanske att det kan komma fler till efter sommaren, vi hoppas på det och har bestämt oss att förlänga säsongen till 20:e oktober. Då brukar det vara en del som kommer hit för naturens skull. 

Från att ha haft upp till 400 gäster per dag i högsäsong har Spilhammars Camping i sommar haft knappt 25. Nu kämpar ägare Johan Durkstra för en framtid.
Från att ha haft upp till 400 gäster per dag i högsäsong har Spilhammars Camping i sommar haft knappt 25. Nu kämpar ägare Johan Durkstra för en framtid.
Karta: Spilhammars Camping. Vanaf nu korting, boek nu en zie uw korting!! geldig tot 20 oktober 2020
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!