"Vi vill sprida lite glädje i allt elände"

De vill att flera ska upptäcka och uppleva de småländska vyerna. Nu startar cykelturerna i filmlandskapet Småland.

Carina Eldåker, Carina Engqvist kör igång med cykelturer i filmlandskapet. Katja Roselli är ny verksamhetschef på Filmbyn Småland varifrån uthyrningen kommer att ske.

Carina Eldåker, Carina Engqvist kör igång med cykelturer i filmlandskapet. Katja Roselli är ny verksamhetschef på Filmbyn Småland varifrån uthyrningen kommer att ske.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2020-04-12 18:00

– Vi har så många kända platser. De kan man lika väl cykla till så blir det ett heldagsäventyr, säger Carina Engqvist som tillsammans med Carina Eldåker, lanserar cykelturer i trakterna kring Mariannelund och Vimmerby.

Tanken var att satsningen skulle invigas nästa månad i samband med landsbygdsriksdagen i Jönköping, vilken hade ett besök till Filmbyn Småland inplanerat. Så blir det inte på grund av corona. Därför väljer de nu att dra gång cykelturerna tidigare än planerat.

– Vi känner att vi vill sprida lite glädje i allt elände, säger Carina Eldåker.

Tillsammans har de tagit fram en handfull olika turer. De är från 12 kilometer till 65 kilometer på grus och asfalt med kultur- och naturupplevelser längs vägen. Beroende på tur inkluderas bland annat Bullerbyn, Katthult, Mossebo och Ingebo hagar.

– Vi har också tagit fram en Mariannelundstur. Det finns mycket att se i samhället med inspelningsplatser, karamellkokeriet och Herrgårdsparken. Vi har förlängt det med "enmilen" förbi Sjögle som många cyklade förr, säger Carina Engqvist.

De ser inga risker med att starta igång just nu, snarare tvärtom.

– Folk längtar att få komma ut i naturen. Vi människor mår bra av det och att röra på oss. Och det är lätt att hålla avståndet när man cyklar, säger de. 

De berättar att alla 25 cyklar ännu inte är färdiga men att de börjar lite smått med de som finns. Uthyrningen av cyklar är möjlig från och med långfredagen. Cykelparken utgår från Filmbyn Småland i Mariannelund. 

Karta: Mariannelund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!