Frågan om hur mycket hemtjänsttimmar kommunen ska kunna erbjuda en invånare har dryftats tidigare i Eksjö. På senare tid har sociala enheten haft "motiverande samtal" med de som har väldigt mycket hemtjänst, för att förmå dem att flytta till ett vårdboende. Men intresset har inte alltid varit så stort. Samtidigt som ett större antal hemtjänsttimmar blir kostsamt för kommunen och framförallt den sociala enhetens ekonomi. Därför vill Eksjö kommun få fler personer med behov av vård, att se fördelarna med att bo på vårdboende istället för i det egna hemmet.
I dag har 30 invånare i Eksjö 150 hemtjänsttimmar eller mer. Av dem är det nio som har hjälp mer än 200 timmar i månaden.
– Om man har 150 timmar eller mer så har man folk hos sig nästan hela tiden. Flyttar personen i stället till ett gemensamt boende kan man ha all service på ett ställe och sköta det på ett bättre sätt. Det blir mer ekonomiskt och mer gemenskap för de boende, säger Anders Pansell (KD) i socialnämnden.
Sociala sektorn måste spara och socialnämnden har därför gett sociala sektorn i uppdrag att ta fram underlag hur äldreomsorgen i kommunen ska formas framöver.
Nämnden beslutade vid sitt senaste möte att förtydliga delegationsordningen för att handläggarna ska få stöd att göra en ännu tydligare biståndsprövning; upp till 120 timmar per månad, biståndshandläggare på delegation och mellan 121-150 timmar, funktionschef på delegation. När en person börjar nå 120 timmars hemtjänst i månaden kommer motiverande samtal att påbörjas för att förmå en flytt.
Om en brukare kommer över 150 timmar får beslutet tas av funktionschefen på delegation men bara i avvaktan på nästa sammanträde i socialnämnden.
– Har man över 150 timmar ska ärendet gå till nämnden för diskussion. Men vi har fortfarande kvarboendeprincipen, säger nämndens ordförande Marie-Louise Gunnarsson (M).
I Eksjö kommun är det för närvarande ingen kö till vårdboende.
– Det är positivt för man läser från andra platser att det är väldigt lång kö till vårdboenden, säger Marie-Louise Gunnarsson.
Däremot kan man man inte välja på vilken ort man vill bo.
– Vi har sex lediga rum i kommunen. Fyra som står i kö erbjuds plats. En har tackat nej i två omgångar och vi utgår från att man tackar nej eftersom man vill till ett speciellt boende.
Enligt Nyhetsbyrån Sirén som i dagarna presenterar statistik från Socialstyrelsen bor allt färre i Sverige på vårdboenden.