Fartfylld vernissage

Få platser på jorden har en så gedigen konstskatt som italienska Florens. Ändå vänder vi storheter som Michelangelo och Leonardo da Vinci ryggen - för ett annat mästerverk på hjul. Maserati Quattroporte är nämligen en skicklig familjelimousine som andas perfektionism. Ett bevis på detta är att italienarna kallar resultatet "il divino" vilket betyder "den gudomlige". Låt oss gå på en fartfylld vernissage i en av världens mest passionerade bilar!

Foto:

Maserati2006-08-04 06:30

Man ska hålla sig väl med Neptunus, det är en av de få saker som alla italienare är ense om. Den romerska mytologin berättar nämligen om en muskulös man med våldsamt temperament som gärna spelade omgivningen ett spratt och dennes föraktade treudd har Maserati vågat låna som kylaremblem. Därför blev vi inte så förvånande när provkörningen i gassande sommarsol plötsligt förbyttes mot - spöregn.

Håll huvudet kallt
Det är många som fått upp ögonen för Maserati Quattroporte, inte minst stövellandets president som utropat flaggskeppet till sin representationsbil. Nu är det inte särskilt svårt att förstå valet eftersom man blir heltänd efter första dejten. Designen får hjärtat att börja bulta och därför plåtar vi skönheten vid Piazza Michelangelo som är utsiktsplatsen för alla nyförälskade i Florens.
Ja, vem kan motstå en sagolik interiör som består av välskräddat nappaläder och handpolerat mahognyträ? Kupén sätter verkligen guldkant på tillvaron och den vräkiga lyxkryssaren erbjuder fyra utsökta sittplatser med individuella klimatzoner. Kanske är det därför Ferrari/Maserati-bossen Luca di Montezemolo håller huvudet kallt och ständigt coachar bilimperiet till nya framgångar. Det gäller inte minst Quattroporte som visat sig populär bland kundgruppen.

Påhejad av 400 hästar
Florens är renässansens födelsestad och det har inspirerat Maseratis inredningsarkitekter. Interiören bjuder som sagt på en glamorös tillvaro och man trivs som en president i baksätet. Spekulanter som hostar upp några tusenlappar extra erbjuds dessutom DVD-underhållning på en mittmonterad plasmaskärm. Men det är i förarfåtöljen med händerna på läderratten som Quattroporte ska upplevas och där blir du påhejad av vinkelåttans 400 hästkrafter.
Efter fem sekunder passeras hundra och på den italienska autostradan kan den som vågar och vill toppa 275. Den sexväxlade lådan är sekventiell - det innebär att kopplingspedalen är avskaffad och att man växlar med "paddlar" bakom ratten. Givetvis finns även ett automatläge men då blir körningen inte alls lika kul. Ja, Maserati Quattroporte är ett rullande mästerverk som håller sig inom ramarna för familjelimousiner och vars enda "tavla" möjligtvis är den stenhårda fjädringen. Att priset sedan är 1,1 miljoner kronor är en petitess i sammanhanget. Speciellt med tanke på att en liten skiss signerad Leonardo da Vinci nyligen såldes för 124 miljoner!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!