Nytt sommarcafé öppnar i Vimmerby

I Gästgivarhagen i Vimmerby har ett nytt sommarcafé startat. Inriktningen är bakverk som bland annat är anpassade för personer med olika typer av allergier.

Lykke Rixman förbereder morotskakan inför premiären av Green Fika.

Lykke Rixman förbereder morotskakan inför premiären av Green Fika.

Foto: Henrik Nestor

Mat & dryck2020-06-30 08:04

I veckan var det premiär för ett nytt café i Gästgivarhagen.

– Det roligaste är när man kan ändra folks inställning, säger Lykke Rixman, 14, som tagit initiativ till och driver Green Fika i Gästgivarhagen i sommar.

– Att öppna folks sinnen, från "nämen usch är det glutenfritt" till "veganskt kan faktiskt vara jättegott", det är kul, säger hon.

Lykke Rixman är själv både mjölkallergiker, glutenintolerant och vegetarian, och allt som serveras på caféet är anpassat utifrån hennes behov.

Det hela började med att Lykke Rixman hittade ett recept på chocolate chip cookies. Hon skrev om receptet och bakade dem sedan "tusen gånger", berättar hon. Hon bakade dem så ofta att de snart fick namnet "Lykkekaka". Därefter började hon baka mer och mer, och snart dök idén upp att starta ett café hemma i trädgården.

Platsen förflyttades dock till Gästgivarhagen eftersom Lykkes pappa är med i hembygdsföreningen och familjen tyckte om miljön här.

Och just att visa att bakverksmaka bra även utan traditionella ingredienser som exempelvis smör, nötter, vetemjöl och ägg, lyckas caféet med, om man får tro deras kunder:

– Det är första gången jag smakar vegansk morotskaka, men den var jättegod, säger cafébesökaren Emmie Karlsson.

Damyra Mosic som sitter mitt emot med en kladdkaka på assietten nickar instämmande:

– Den här är precis som man vill ha den, säger hon.

- Det är första gången jag provar vegansk och glutenfri kladdkaka, säger Damyra Mosic, men den är precis som man vill ha den.
- Det är första gången jag provar vegansk och glutenfri kladdkaka, säger Damyra Mosic, men den är precis som man vill ha den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!