För mig Àr hösten den absolut finaste Ärstiden och allra bÀst Àr alla hÀrliga lÄngkok som passar sÄ vÀl en kylig dag.
TÀnk köttsoppa, dillkött, kalops eller min favoritgryta alla kategorier; boeuf bourguignon. Inget smakar bÀttre nÀr man ÄtervÀnder efter ett par timmar i skogen och mörkret faller pÄ.
Fördelen med dessa lÄngkok Àr att de blir godare till dagen efter, smaker fÀller ut och gör till exempel en gryta sÄ mycket fylligare.
Att just boeuf har blivit min favorit Àr kanske inte sÄ svÄrt att förstÄ nÀr ingredienserna bestÄr av nötkött, rökt sidflÀsk, lök, champinjoner och rödvin. Dessa dofter kan förtrolla de flesta. Lite gott nybakat bröd till, sen behövs inte mycket mer.
Jag fÄr ofta höra att folk inte har tid med lÄngkok. Det Àr stressandet mellan jobb, förÀldramöten, gympapass och barnens olika evenemang som tar all tid. Men dÄ Àr mitt förslag att man införskaffar en bra gryta (finns pÄ loppis eftersom vÀldigt mÄnga tydligen inte har tid att anvÀnda dem lÀngre) och nÀr ni sen stÄr i köket och lagar dagens enklare kvÀllsmat gör ni samtidigt ett lÄngkok. Det sköter sig sjÀlvt pÄ spisen eller i ugnen och dagen efter har ni bara att vÀrma upp och bjuda pÄ en hÀrlig gryta eller soppa. Oh sÄ gott!
LÄngkok Àr ett gastronomiskt kulturarv som Àr sÄ vÀl vÀrt att bevara till vÄra barn. Plocka nu fram era grytor, gör kalops eller dillkött eller nÄgot annat gott och njut i höst! LÄt barnen vara med. Jag önskar er en smaklig spis och bjuder hÀr intill pÄ mitt bÀsta boeuf bourguignon-recept.
Boeuf Bourguignone 6 pers
1 kg högrev
1hg rökt sidflÀsk med svÄl alt bacon
1 hg smÄ lökar
2 hg champinjoner alt annan svamp
2 vitlöksklyftor
Âœ dl mjöl
1 liter rött vin, gÀrna burgundiskt
En gnutta timjan och rosmarin efter egen önskan
2 msk tomatpuré
2 lagerblad
2 dl kalvbuljong
Salt & peppar
olja
Persilja efter behag
SkÀr köttet i bitar om ca 3 x 3 cm, vÀnd dem i mjölet (kan uteslutas vid glutenfritt), stek dem sedan i olja runt om till en vacker gyllenbrun fÀrg. Om ni anvÀnder helt sidflÀsk sÄ skÀr bort svÄlen men kasta inte det för guds skull, det ska med i grytan! SkÀr flÀsket i mindre bitar och frÀs tillsammans med lökarna en liten stund. TillsÀtt sedan det resterande förutom persiljan som ska strös över vid serveringen. LÄt nu Àven svÄlen koka med i ett par timmar under lock tills köttet Àr sÄ mört att det gÄr att Àta med sked. Detta kan tillagas pÄ spisen eller Ànnu hellre i ugnen pÄ 180 grader.
Vill ni inte Àta detta nÀr det Àr klart sÄ kyl ner. Grytan kan serveras med potatismos, pasta, ris eller vad ni sjÀlva önskar.
Lycka till!
Kimchi
1 st kinakÄl
œ dl grov salt utan jod
2 dl riven kÄlrot
4 msk chilipeppar
2 vitlöksklyftor
4 msk fish sause (kan uteslutas)
Dela kÄlen mitt i tu pÄ lÀngden och salta in bÄda sidor mellan bladen. LÄt detta sedan stÄ ute i ca 12 timmar i rumstemperatur. Skölj sedan kÄlen i vatten ordentlig, strimla den och blanda dÀrefter alla andra ingredienser tillsammans med kÄlen. LÀgg det sedan i konserverburkar med gummiring och förslut. LÄt det sÄ ute ytterligare ett dygn pÄ en tallrik om det börjar bubbla över. StÀll sedan in i kylen i 5 dygn till för att sedan avnjutas. Detta Àr det recept jag anvÀnder mig av bÄda hemma och pÄ restaurang men det finns tydligen lika mÄnga recept som det finns koreanska familjer. SÄ pröva er fram tills ni hittar det ni tycker Àr godast.
FrÄgor och svar:
Hej!
Jag vill Àta sÄ mycket antiinflammatorisk mat som möjligt. Syrade grönsaker lÀr vara bra, men tydligen innehÄller mÄnga av de goda syrade grönsakerna ofta mycket socker. Kan du tipsa om nÄgra enkla och goda sÀtt att syra sjÀlv utan onyttiga ingredienser? Och gÀrna ge förslag om grönsaker som Àr bra att syra förstÄs.
HĂ€lsningar Majsan
Hej Majsan!
Jag Àlskar syrade grönsaker och dÄ frÀmst den koreanska salladsrÀtten Kimchi. NÀr jag smakade den för första gÄngen för rÀtt mÄnga Är sedan blev jag fast, ja nÀstan beroende. Att syra och fermentera grönsaker Àr vÀldigt gott men ocksÄ vÀldigt nyttigt för kroppen. Vad köpta syrade grönsaker innehÄller har jag dÄlig koll pÄ men jag sjÀlv har inget socker i mina syrade grönsaker.
Det Àr dock skillnad pÄ pastöriserade grönsaker och opastöriserade. Den opastöriserade innehÄller levande bakterier vilket gör den trevligare. Jag har allt för mÄnga kokböcker men en som jag kan rekomendera i detta Àmne Àr en ny bok av Jenny Neikell. Fermentera 2,0 - grönt med goda bakterier, heter den.
HĂ€r intill fĂ„r du mitt bĂ€sta recept pĂ„ Kimchi â helt utan socker. Njut av dina egensyrade grönsaker nu och lycka till.
Hej Conny!
Att grilla halloumi verkar vara en konst. Ofta gÄr den sönder och ramlar ner i glöden eller sÄ blir den brÀnd. Hur skall konsistensen vara, min blir ofta seg och gnisslig och inte sÄ krÀmig som ost brukar vara nÀr man Àter den pÄ restaurang. Ska man grilla den hel eller i skivor?
Jag vill gÀrna ha tips pÄ hur den bÀst ska tillagas, bÄde pÄ grillen och i stekpannan.
VÀnlig hÀlsning
HĂ„kan
Hej HĂ„kan!
Matlagning Ă€r en konstform men det Ă€r Ă€ndĂ„ ganska enkelt att grilla halloumi. Först och frĂ€mst â och det gĂ€ller vid all form av grillning â ska du ha het glöd, rent galler och en torr produkt att grilla. Du kan grilla halloumi hel eller skĂ€ra den i bitar, 1 cm tjocka. Torka av osten med lite papper och gnid sedan in med olivolja. Det gör att osten kommer slĂ€ppa mycket enklare frĂ„n grillen eller stekpannan. Grilla i cirka en minut pĂ„ varje sida, tills du fĂ„r ett vackert mönster pĂ„ osten. Det du upplever som âseg och gnissligâ Ă€r den cypriotiska ostens hĂ€rliga konsistens. Testa gĂ€rna att grilla en halv citron och pressa över den fĂ€rdiga halloumin eller ringla en god honung över.
Sverige lÀr vara det land efter Cypern och Grekland som konsumerar mest halloumi per person. SÄ ut nu till grillen och njut av din goda mat!