Stora Blå på fruktbröd
Stora blå med saltrostade pumpafrö och syltad lök
150 g Brostorps stora blå
8 st rundlar Boställets fruktbröd
½ dl rostade saltade pumpakärnor
1 msk finhackad persilja
Syltad rödlök
2,5 dl rödlök
½ dl rödvinsvinäger
½ dl socker
½ dl vatten
Gör så här:
1. Syltad lök: Skala och skär löken i tunna klyftor. Blanda vinäger, socker och vatten i en kastrull och koka upp lagen. Lägg rödlöksklyftorna i lagen, stäng av plattan och låt löken svalna i lagen. (Kan förberedas).
2 . Dela brödet i lagom munsbitar. Skär osten och lägg på brödet. Lägg på pumpafrö och persilja. Toppa med den avrunna löken precis före servering.
Smördegsflarn med grönkål och lagrad grevéost
250 g kyld smördeg
150 g grevéost
200 g naturell färskost
200 g grönkål
3 msk torkade tranbär
3 msk grovt hackade valnötter
6 färska dadlar
Gör så här:
1. Sätt på ugnen 200 grader. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper.
2. Riv grevéosten och blanda med färskosten. (Kan förberedas). Bred krämen över smördegen. Lämna en liten kant runt om på ca 1 cm.
3. Hack grönkålen grovt och ta bort stjälkarna. Lägg grönkålen på degen.
4. Grädda mitt i ugnen ca 25 min, tills flarnkanterna är gyllenbruna.
5. Skär dadlar i bitar. Strö tranbär och valnötskärnor på flarnet och låt svalan. Klipp i bitar och garnera med fikonklyftor.
Friterad chèvre med saffransdipp
15 st bollar
300 g chèvre från Löts Gårdsmejeri
1 vitlöksklyfta
2 tsk crème fraiche
2 tsk finhackad persilja
1 tsk finhackad rosmarin
Panering:
1 dl vetemjöl
2 ägg
1 ½ dl ströbröd
Fritering:
Ca 5 dl Sänkdalens Rapsolja
Som dipp serverar vi Hargodlarnas "Ta det lugnt" med saffran, äpple och rabarber.
Riv eller hacka osten och skala och finhacka vitlöken. Mosa ihop chèvre, vitlök, crèmefraiche, persilja och rosmarin. Rulla smeten till bollar, ca 3 cm i diameter. Lägg bollarna i kylen. (Kan och bör förberedas dagen före).
Doppa ostbollarna först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i ströbröd. Doppa dem återigen i ägg och ströbröd.
Hetta upp oljan till 170 grader en fritös eller gryta. Fritera dem i omgångar i oljan 2-3 minuter. Men akta noga så att de inte spricker! Låt dem rinna av på hushållspapper.
Servera de nyfriterade bollarna med saffransmarmeladen.
Ugnsbakad palsternacka med bacon
8 späda palsternackor (totalt 480 g)
2 msk rapsolja
1 tsk salt
1 krm chiliflingor
1 pkt östgötsk bacon
Sätt ugnen på 250 grader. Skala palsternackorna och halvera dem. Blanda dem med salt, chiliflingor och olja
Halvera baconskivorna och linda dem kring palsternackan.
Rosta dem mitt i ugnen tills de är mjuka och har en fin färg, ca 15 min. Låt palsternackorna svalna och servera dem ljumna.
Kardemummakräm med lingon och krispiga pepparkakor
200 g naturell färskost
1 dl vaniljkvarg
1 msk flytande honung
1 tsk stött kardemumma
200 g frysta lingon
½ dl strösocker
2 dl grovt smulad pepparkaka
Vispa ihop färskosten, kvargen, honungen och kardemumman och låt stå i kylen ca 1 timme innan servering. Skeda upp i glas eller skålar. (Kan förberedas).
Rör hastigt ihop de frysta lingonen med sockret.
Lägg lingonen överst och toppa med pepparkakssmulor.