Glöggminglets bästa smårätter

Fem små godbitar. Perfekta till glöggen, men gångbara när som helst under året. Sött möter salt. Nötter möter ost. Mjuk möter crunch. Glad fjärde advent!

Fräscht och annorlunda med vanilj och kardemumma. Kanske det optimala glöggtilltugget. Sött men inte för sött. Vill du har mer sötma kan dy byta lingonen mot hallon och ta rejält med pepparkakssmulor.

Fräscht och annorlunda med vanilj och kardemumma. Kanske det optimala glöggtilltugget. Sött men inte för sött. Vill du har mer sötma kan dy byta lingonen mot hallon och ta rejält med pepparkakssmulor.

Foto:

Mat2018-12-22 10:00

Komponera fem enkla, närproducerade och smakrika glöggtilltugg, bad vi Östergötlands egen matmamma, Louise Ridderström.

De här smårätterna är försvinnande goda och så enkla att alla klarar av dem. Eftersom Louise är verksamhetschef för Östgötamat, navet för 90 östgötska producenter och krögare, har hon förstås valt lokala råvaror så långt det är möjligt. Därtill är tilltuggen nästan helt vegetariska.

– Fördelen med de här rätterna är att de går att förbereda (se parenteser i recepten), men en tanke är ju också att man delar upp dem och gör varsin rätt. Den slutgiltiga finishen på smördegsflarnen och de friterade ostbollarna bör dock göras precis innan de ska avnjutas.

Recepten är avsedda för åtta personer.

Louise tycker att många lägger ned så mycket energi på att komponera bjudmaten att det primära, det sociala umgånget, kommer i skymundan. Ricken för att man till slut drar sig för att alls bjuda in matgäster blir överhängande.

Nej, fram för det opretentiösa och enkla, tycker Louise.

– Här i Bestorp där jag bor är vi ett gäng som träffas vanliga tisdagskvällar och äter husmanskost tillsammans. Krångligare behöver det inte vara.

Recept lagom för åtta mingelgäster

Stora Blå på fruktbröd

Stora blå med saltrostade pumpafrö och syltad lök

150 g Brostorps stora blå

8 st rundlar Boställets fruktbröd

½ dl rostade saltade pumpakärnor

1 msk finhackad persilja

Syltad rödlök

2,5 dl rödlök

½ dl rödvinsvinäger

½ dl socker

½ dl vatten

Gör så här:

1. Syltad lök: Skala och skär löken i tunna klyftor. Blanda vinäger, socker och vatten i en kastrull och koka upp lagen. Lägg rödlöksklyftorna i lagen, stäng av plattan och låt löken svalna i lagen. (Kan förberedas).

2 . Dela brödet i lagom munsbitar. Skär osten och lägg på brödet. Lägg på pumpafrö och persilja. Toppa med den avrunna löken precis före servering.

Smördegsflarn med grönkål och lagrad grevéost

250 g kyld smördeg

150 g grevéost

200 g naturell färskost

200 g grönkål

3 msk torkade tranbär

3 msk grovt hackade valnötter

6 färska dadlar

Gör så här:

1. Sätt på ugnen 200 grader. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper.

2. Riv grevéosten och blanda med färskosten. (Kan förberedas). Bred krämen över smördegen. Lämna en liten kant runt om på ca 1 cm.

3. Hack grönkålen grovt och ta bort stjälkarna. Lägg grönkålen på degen.

4. Grädda mitt i ugnen ca 25 min, tills flarnkanterna är gyllenbruna.

5. Skär dadlar i bitar. Strö tranbär och valnötskärnor på flarnet och låt svalan. Klipp i bitar och garnera med fikonklyftor.

Friterad chèvre med saffransdipp

15 st bollar

300 g chèvre från Löts Gårdsmejeri

1 vitlöksklyfta

2 tsk crème fraiche

2 tsk finhackad persilja

1 tsk finhackad rosmarin

Panering:

1 dl vetemjöl

2 ägg

1 ½ dl ströbröd

Fritering:

Ca 5 dl Sänkdalens Rapsolja

Som dipp serverar vi Hargodlarnas "Ta det lugnt" med saffran, äpple och rabarber.

Riv eller hacka osten och skala och finhacka vitlöken. Mosa ihop chèvre, vitlök, crèmefraiche, persilja och rosmarin. Rulla smeten till bollar, ca 3 cm i diameter. Lägg bollarna i kylen. (Kan och bör förberedas dagen före).

Doppa ostbollarna först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i ströbröd. Doppa dem återigen i ägg och ströbröd.

Hetta upp oljan till 170 grader en fritös eller gryta. Fritera dem i omgångar i oljan 2-3 minuter. Men akta noga så att de inte spricker! Låt dem rinna av på hushållspapper.

Servera de nyfriterade bollarna med saffransmarmeladen.

Ugnsbakad palsternacka med bacon

8 späda palsternackor (totalt 480 g)

2 msk rapsolja

1 tsk salt

1 krm chiliflingor

1 pkt östgötsk bacon

Sätt ugnen på 250 grader. Skala palsternackorna och halvera dem. Blanda dem med salt, chiliflingor och olja

Halvera baconskivorna och linda dem kring palsternackan.

Rosta dem mitt i ugnen tills de är mjuka och har en fin färg, ca 15 min. Låt palsternackorna svalna och servera dem ljumna.

Kardemummakräm med lingon och krispiga pepparkakor

200 g naturell färskost

1 dl vaniljkvarg

1 msk flytande honung

1 tsk stött kardemumma

200 g frysta lingon

½ dl strösocker

2 dl grovt smulad pepparkaka

Vispa ihop färskosten, kvargen, honungen och kardemumman och låt stå i kylen ca 1 timme innan servering. Skeda upp i glas eller skålar. (Kan förberedas).

Rör hastigt ihop de frysta lingonen med sockret.

Lägg lingonen överst och toppa med pepparkakssmulor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om