"Jag är barnsligt förtjust i att laga mat"

Kök och matlagning är en stor del av hemmet och därför välkomnar vi nu kocken Conny Gustafsson till vår bostadssajt. En gång i månaden kommer han att skriva om mat, ge kloka kocktips och bjuda på recept.

Conny Gustafsson är en erfaren kock med många timmar vid grytorna i några av landets bästa restauranger. Nu delar han med sig av sina kunskaper i Corren Bostad.

Conny Gustafsson är en erfaren kock med många timmar vid grytorna i några av landets bästa restauranger. Nu delar han med sig av sina kunskaper i Corren Bostad.

Foto:

Mat2018-09-15 14:00

Den här intervjun tenderar att bli lång. Efter nästan två timmar bryter vi upp, mest för att andra gäster behöver platserna i restaurangen där vi sitter.

– Ursäkta mig, men jag kan prata hur länge som helst när det kommer till mat, säger Conny Gustafsson och gör bara avbrott för att ge 1-åriga dottern Izabella-Luz lite välling.

Det är härligt att lyssna till någon som riktigt brinner för sitt intresse och yrke.

– Matlagning är sjukt viktigt, slår Conny fast. Det har det faktiskt varit sedan jag var sex år gammal.

Och allt började med en papegoja. Lite kort beskrivet fanns den stora fågeln hos Connys morfars mamma och den fascinerade Conny så mycket att han beslöt att skaffa en till sin egen mormor när han blev stor.

– Mormor var väldigt viktig för mig. Hon var bondmora och lagade all mat från grunden och jag satt ofta i hennes kök och tittade på. Den här papegojan som fanns i släkten hade tagits hem av en maskinist som arbetade på ett fartyg i Latinamerika. En sådan ville jag att mormor skulle ha, men jag skulle inte vara maskinist på båten som skulle ta mig till landet med papegojor, utan kock. Den historien och känslan har följt mig i alla år som en start på mitt gedigna matintresse.

Men när det blev dags att välja utbildning i gymnasiet sågs kock som ett lågstatusyrke som inte hyllades i släkten och Conny blev snickare istället. Drömmen om att laga mat fanns dock kvar och i 25-årsåldern gjorde han slag i saken.

– Egentligen är jag glad att jag hann jobba med något annat först. När jag väl kom ut på praktik som kock var jag gammal nog att ha pengar för att kunna gå på restaurang och äta bra mat. Därmed lärde jag mig redan tidigt att känna igen pulvermos och frusen bearnaisesås och andra otäckheter, säger han.

I dag har Conny passerat 50-årsstrecket och hunnit med att arbeta i fashionabla kök såsom Stallmästaregården, Riche, Norrlands Bar och Grill och Operakällaren i Stockholm, samt bland annat Ekoxen i Linköping.

– Jag har så mycket kvar att lära, säger han. Måndagar är veckans bästa dag för då får jag göra en ny lunchmeny och då kommer nya råvaror. Det är som julafton.

– Jag kan ärligt säga att det inte känns som om jag har gått till ett jobb en enda dag under de senaste 25 åren. Jag har gått till en plats som jag längtat till, som ett tivoli ungefär. Jag är barnsligt förtjust i att laga mat.

Om kocken själv är hungrig då? Ja, då äter han gärna en riktig bra pasta med köttfärssås.

– Men när man arbetar med matlagning så blir man aldrig bjuden på middag, säger han. Till och med min närmsta familj tvekar att laga mat till mig. Det är jättedumt, för jag sitter inte och petar i grytan och kommenterar kryddorna eller tillagningen.

När han själv står vid spisen är fisk i olika former favoriträtten.

– Det är så nyckfullt. En köttbit kan ligga på grillen eller i pannan en stund, men en fisk måste tillagas med fingertoppskänsla.

Långkok är en annan favorit. Dillkött eller kalops till exempel.

– Allra bäst är när en matgäst blir överraskad. När de har valt något de känner igen på menyn men sedan plötsligt tystnar och känner efter och faktiskt blir överraskade av hur gott det är. Då har jag lyckats.

Från och med den 20 september och en gång i månaden framöver delar alltså Conny med sig av sin kunskap här på Bostad. Han kommer att skriva om mat och ge smarta, enkla kocktips. Och förstås bjuda på recept. Dessutom svarar han gärna på frågor. Funderar du på något kring matlagning så passa på att utnyttja Connys expertis. Mejla din fråga till anna.linden@corren.se så ser jag till att den når Conny.

Välkomna!

Conny Gustafsson

Ålder: 51 år.

Familj: Fyra barn - Daniel ”Fimpen”, 27 år, Paulo-Bettini, 9 år, Signe Tillisch, 7 år och Izabella-Luz, 1 år.

Övriga intressen: Kolonilotten som ligger vid Pariserviken i Motala.

Äter helst: Stekt strömming med potatispuré och pasta med köttfärssås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!