Trots att det nu är 50 år sedan Anders Wenström var folkbokförd i Vimmerby får han ändå alltid känslan av hemma när han passerar Stångån.

Bosatt i Stockholm blir besöken i barndomsstaden inte så frekventa, men han kommer ändå alltid tillbaka.

– Förvandlingen från den där bondhålan som mina förfäder från Vena och Kristdala flyttade till är fantastisk. Från en liten sömnig stad som alla åkte från. Nu åker alla hit istället.

Artikelbild

| 25 år i regeringskansliet och flera tunga internationella uppdrag. Livet tog Anders Wenström på en resa som han inte kunde ana.

Anders föddes växte upp i ett hus i centrala Vimmerby. Han beskriver sin barndom som harmonisk, och i centrum fanns alltid mamma Ingrid.

– Hon stod där som en bastion. Höll ihop familjen och skänkte trygghet.

Namnet Wenström är välkänt i Vimmerby. Anders farfar Wilhelm var en pionjär inom flera områden. Dels elektrifierade han stora delar av staden genom firman Wenströms Elektriska, men det var också han som startade Vimmerbys första biograf 1916, en verksamhet som sedan följt med familjen i flera generationer.

När folk frågar Anders vad han har gjort i sitt liv brukar svaret bli att han mestadels jobbat med att administrera politik.

Artikelbild

| När Anders var 20 år flyttade han från barndomsstaden. Han beskriver uppväxten i Vimmerby som trygg och harmonisk.

– Främst inom tre områden. Migrations- och flyktingfrågor, regionalt samarbete inom Norden och EU samt handel och handelsfrämjande: När man berättar om det sistnämnda brukar folk applådera och kanske kan tycka att jag stigit i graderna, skojar han.

Efter uppväxten i Vimmerby väntade universitetsstudier i Lund.

Artikelbild

| I höst medverkar Anders som en av skribenterna i uppföljaren till boken "Jag minns mitt Vimmerby".

– Pappa tyckte absolut att jag skulle läsa juridik, för då kunde man bli vad som helst, minns Anders.

Och så blev det ju också.

Med avbrott för ett antal internationella jobb – som bland annat rådgivare till generalsekreteraren i Nordiska ministerrådet i Oslo och Köpenhamn, generalsekreterare i Nordiska rådet, enhetschef på IOM (International Organization for Migration) i Geneve och som IOM:s representant i Zimbabwes huvudstad Harare – var han under sammantaget 25 år verksam inom regeringskansliet.

– Under den tiden hann jag "nöta ner" bortåt 20 ministrar, beroende på hur man räknar.

Under sin yrkesverksamma karriär har han fått uppleva allt från regeringsskiftet 1976, samordnat EES-förhandlingar i Bryssel, hållit i förhandlingar med danskarna inför Öresundsbrons öppnande med mera.

2001 kom Anders hem till Sverige för ”sista gången”. I 20 år har han haft sommarboende i Södra Vi och det var där han kontaktades av dåvarande handelsminister Leif Pagrotsky och fick jobbet som enhetschef till EU:s inre marknad och exportfrämjande. 2005 fortsatte Anders sedan till Exportrådet som ansvarig för kontakterna med staten som rådets ägare och uppdragsgivare.

– Förutom det sista året, som blev lite rörigt, är det nog det roligaste jobbet jag någonsin haft.

I dag lever Anders, som han beskriver det, ett rikt liv.

– Jag har en liten lägenhet på Söder i Stockholm – nära Bajens hemmamatcher – och så har min fru ett gulligt hus på Värmdö där hon driver stall med ett par egna hästar. Och en av dem har blivit en riktigt kompis via ridturer längs Östersjön. Sedan har jag några uppdrag via eget bolag.

Anders brinner också för jazz. En gång i tiden var han med och startade en jazzklubb i Vimmerby, och är numer engagerad i jazztidningen OrkesterJournalen.

Han är också en av skribenterna i uppföljaren till boken ”Jag minns mitt Vimmerby”, som kommer ut i höst.

– Ett jätteroligt projekt som har fått mig att återknyta kontakten med flera gamla vänner som har haft samma lycka som jag – att ha rötterna i Vimmerby, säger Anders Wenström.