Gasa på för miljön

Gas är ingen "big deal" i Sverige, men utanför landets gränser så blomstrar miljötänkandet mer långsiktigt än vad vår etanolbilsboom någonsin kommer att göra. Ett märke som brinner för gastekniken är Mercedes och nu lanseras nya B170 NGT. Merkostnaden är bara 2 000 spänn och redan här har du sparat uppemot 30 000 kronor. Svårt att hitta en gasmack? Ingen fara, bilen kan även köras långt på bensin. Tack för det, Mercedes!

Foto:

Mercedes2008-09-03 07:52


Mercedes B170 NGT med sin bensin/gasmotor världsdebuterade på årets miljömässa i Stockholm. Familjebilen har alltså begåvats med fem gastankar tillverkade i kolfiber och som är placerade under golvet. Det betyder att tyskarna inte behövt inkräkta på de goda innerutrymmena och även lyckats behålla den vanliga bensintanken på 54 liter.

Bra i gasen
När tändningsnyckeln vrids om startar motorns 116 hästkrafter på bensin för att helt obemärkt koppla över till gasdrift. Man kan också styra driften mellan bensin och gas med en knapptryckning och det enda som avslöjar att man kör på gas är den tända displaylampan "CNG" (compressed natural gas). Mellan hastighets- och varvräknaren finns också en tankmätare som visar hur mycket bensin men också hur mycket gas man har i tankarna. Skulle det ena eller andra drivmedlet ta slut så kopplar systemet automatiskt över till det man har kvar att köra på. Den totala räckvidden med fulla tankar är ungefär hundra mil (30 mil på gas / 70 mil på bensin). Varför vi använder formuleringen "ungefär" beror på att det är skillnad på gas och gas. I Tyskland finns det två energiklasser: Nordsjögasen "L" som har låg energiklass eller den ryska gasen "H" som har ett högre energiinnehåll. Hur långt man kan köra beror alltså på vilken kvalité man tankar.

Grönt ljus
Att köra på fossil naturgas reducerar koldioxidutsläppen med drygt tjugo procent. Men i Sverige har vi inte så mycket naturgas utan här erbjuds främst biogas som är ett miljövänligare och mycket bättre alternativ. Biogas framställs av organiskt avfall från reningsverk, restprodukter från läkemedelsframställning eller sopåtervinning.
Fördelen med biogas är att den är CO2-neutral och räknar man på hela produktionskedjan så reduceras utsläppen av koldioxid med hela 90 procent jämfört med en bensinare! Fördelarna är alltså många och en av dem är att svenska Mercedes så gott som bjussar på hela gastekniken som i Tyskland kostar 30 000 kronor.
Grundpriset på en vanlig B170 är 237 900 kronor medan gasversionen B170 NGT kostar 249 900. Men då den sistnämnda klassas som miljöbil så får ägaren 10 000 spänn i miljöbonus och vips är kostnaden för gasalternativet bara tvåtusen extra.
Dessutom kostar naturgasen just nu 8,20 kronor litern (biogas 10,93) och alla tjänstebilsförare kan njuta av fyrtio procents rabatt på förmånsvärdet.
Snacka om högvinst!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!