Tyst Dunderhit

Det pågår en coverhysteri inom musikbranschen. Rockartister plankar originallåtar och gör en ny (förhoppningsvis) ännu bättre version. Nu har fenomenet även smittat av sig på bilindustrin - för Mercedes har gjort en cover på sig själv. Dunderhiten C-klass har nämligen finstämts och fräschats upp, vilket räcker för att tyskarna ska snacka om en helt "ny" bil. Fast när rockbanden spelar så att trumhinnorna blir sargade så gör C-klassen det rakt motsatta. Det är nämligen tystnaden som smäller högst!

Foto:

Mercedes2004-07-09 07:38

På musikspråk har Mercedes C-klass sålt "dubbel platina" med sina 1,3 miljoner exemplar. Det är inga dåliga nuffror och de tyska direktörerna sjunger säkert ABBA:s "money, money, money" i kör. Nu är det dags att presentera en rejäl uppdatering av kassasuccén och den är som ett samlingsalbum: dom halvbra grejerna är borta, medan det kunderna älskar finns kvar.

Lyssna och lär
Det är tyst och det enda man hör är den standardmonterade luftkonditioneringen som susar i öronen. Uppdaterade C-klassen är verkligen ljudisolerad, men går det dig på nerverna så är det bara att aktivera ljudanläggningen. Trogna "audiofiler" väljer säkert värstinghögtalarna från Harman/Kardon och får en surroundupplevelse utöver det vanliga. Även interiören har fått sig en rejäl släng av sleven och förändringarna är påtagliga. Materialvalen känns bättre och kvalitetskänslan är på topp - mittkonsolen är dessutom helt ny liksom instrumentpanelens mätartavlor. Tyskarna har verkligen släppt loss sin fantasi och resultatet är lysande. Omdömet gäller inte minst framstolarna, däremot kan baksätet jämföras med att vara på plats när Rolling Stones lirar: det är lite småtrångt, men man står mer än gärna ut...

Snäppet vassare
Motorn i vår testbil är lika finstämd som Keith Richards elgitarr och det trots att maskinen är inroparen C180. Det innebär 143 hästkrafter vilket må låta småsnålt, men en kompressor hjälper till att ge bra skjuts i baken. Hundrastrecket nås på tio sekunder blankt och toppfarten är 223, vilket är helt till "satisfaction" för att citera gubbrockarna. Bakom samlingsnamnet "direct control" döljer sig en hel del förändringar på fjädring och styrning - men även en ny sexväxlad låda. Ja, uppdaterade Mercedes C-klass är snäppet vassare än sin föregångare både vad gäller väghållning, köregenskaper och säkerheten. Ändå har inte tyskarna varit framme och smyghöjt priset, utan snarare dumpat det med tanke på att luftkonditionering (som tidigare kostade 17 490 kr) numera är inbakad i kombins grundpris a Žla 293 900 kronor. Visst är det här en stjärna som lär hamna högt upp på topplistan, men det hade inte skadat med lite mer "rockeŽn roll" över den yttre designen!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!